επιστροφή

Σφινάκια

με τον Κώστα Κετσετζόγλου
Κετσετζόγλου Κώστας

Η ΑΕΚ έκανε αυτό που έπρεπε. Έπαιξε χωρίς φόβο και με σωστή τακτική όπως και στα τρία προηγούμενα ματς στην Τούμπα και με δεδομένο ότι ο ΠΑΟΚ είναι κατώτερος των προηγούμενων ετών θα έπρεπε να έχει γυρίσει με τη νίκη από τη Θεσσαλονίκη. Βάσει της εικόνας του αγώνα το χειρότερο αποτέλεσμα με μια κανονική διαιτησία 50-50 θα ήταν η ισοπαλία. Η νίκη του ΠΑΟΚ είναι ξεκάθαρα αποτέλεσμα των σφυριγμάτων και περισσότερο των μη σφυριγμάτων της διαιτητικής τετράδας που κουβάλησε από το Ισραήλ ο Περέιρα για να καταφέρει η ομάδα του Σαββίδη να πάρει τη νίκη. Με δύο μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης να μην έχουν αγώνες ή να έχουν ελλιπές πρόγραμμα ο Πορτογάλος… αισθηματίας επέλεξε αυτόν που είδαμε χθες. Και αυτόν που δεν είδαμε γιατί ήταν κρυμμένος στην αίθουσα var και σε όλες τις φάσεις που δεν ήταν καν αμφισβητούμενες έδωσε τα πάντα στον ΠΑΟΚ. Έδωσε το πέναλτι στον Βιερίνια που έπεσε σαν Αλεξανδρής Θεσσαλονίκης που κλέβει και το παιδί του για να νικήσει και εκτέλεσε ως Τζόρτζεβιτς του Βορρά.

Φυσιολογικό είναι να ακούς και να διαβάζεις μετά όλα τα πλοκάμια του οργανισμού ΠΑΟΚ να λένε ότι ακούγαμε 20 χρόνια από τον Ολυμπιακό και την προπαγάνδα του. Με βασικό βέβαια τις επενδύσεις που κάνει ο Ιβάν οπότε δικαιούται να νικάει. Και το χειρότερο που αυτό είναι που με πληγώνει περισσότερο είναι ότι αυτό με τις επενδύσεις σε αντίθεση με παλιά το λένε και κάποιοι ΑΕΚτζήδες που  δεν είναι… πρόβατα. Πρέπει να είναι οι μοναδικοί στον κόσμο που όταν αδικείται η ομάδα τους τα βάζουν με την… ομάδα τους και όχι με αυτούς που την αδίκησαν. Λες κι αν πουν ότι αδικήθηκε η ΑΕΚ δεν θα χρειάζεται η ομάδα μεταγραφές. Γίνονται βούτυρο στο ψωμί της προπαγάνδας που κάνει το άσπρο μαύρο.

Και οι τυφλοί είδαν λοιπόν. Κι ας προσπάθησε για το αντίθετο η μετάδοση - ντροπή από το paoktv που μας γύρισε σε εποχές ΤV Μagic με τον Αλέξη Σπυρόπουλο να προσπαθεί υπό αντίξοες συνθήκες να μεταδώσει κανονικά το παιχνίδι όπως κάνει όλα αυτά τα χρόνια και δίπλα τον επί 20ετια υπάλληλο του ΠΑΟΚ να έχει άποψη για όλα δημιουργώντας ένα σκηνικό φολκλόρ που όμως κάποια στιγμή θες δεν θες σε εκνευρίζει. Με το ριπλέι που δείχνει το ξεκάθαρο φάουλ του Σβιντέρσκι στον Βράνιες πριν το πέναλτι να εξαφανίζεται και να μην το ξαναβλέπουν ποτέ οι έχοντες πληρώσει 7,99 και πρέπει να ερευνηθεί αν το είδαν ολοκληρωμένο και οι διαιτητές γιατί εκεί θα μιλάμε για το σκάνδαλο του αιώνα. Με τα ριπλέι των πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ να δείχνονται από τις λήψεις που μπέρδευαν τα πράγματα ενώ αρκούσε η φυσιολογική ροή από την κεντρική κάμερα της μετάδοσης και μια από την πίσω κάμερα για να φανεί ότι ο Βαρέλα σταματάει την μπάλα με το χέρι απλωμένο και μετά ανατρέπει από πίσω τον Κρίστιτσιτς την ώρα που ετοιμάζεται να σκοράρει μόνος με τον τερματοφύλακα.

Μόνο στις σκληρές εποχές της παράγκας του Ολυμπιακού θα μπορούσε να γίνει τέτοια διπλή αλλοίωση στο ίδιο ματς και έγινε με var και ξένο διαιτητή υπέρ του ΠΑΟΚ. Και βέβαια η τεράστια ευθύνη είναι του Περέιρα και είναι αυτός που πρέπει να αλλάξει αφού οι Ισραηλινοί θα πάνε σπίτια τους και δεν θα τους ξαναδούμε ποτέ εκτός αν οριστούν σε κανένα Ευρωπαϊκό ματς Ελληνικής ομάδας. Είναι πολλά αυτά που έχουν μαζευτεί για τον Πορτογάλο φυτευτό που έπρεπε να αποτελέσει παρελθόν ήδη από την κρυφή αλλαγή διαιτητών στον τελικό που έπαιξε ρόλο και στον αγώνα αφού πνίγηκε καθαρό πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ και δεν κλήθηκε κι ο διαιτητής σε άλλη φάση με σοβαρότατες ενδείξεις πέναλτι από τον υπεύθυνο var που μπήκε… κρυφά. Τον κράτησαν και έφερε αυτή την τετράδα καμικάζι που αλλοίωσε το αποτέλεσμα του ντέρμπι.

Από εκεί και πέρα στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι. Με επαρκέστατο πλέον δείγμα σε όλη την γκάμα αγώνων είναι δεδομένο πως η ΑΕΚ αριθμητικά και θεωρητικά είναι γεμάτη όμως στην πραγματικότητα έχει μεγάλο πρόβλημα στα πλάγια μπακ. Χθες πραγματικά ήταν οι μαύρες τρύπες της ομάδας,  με προβλήματα αμυντικά ενώ δεν βοήθησαν καθόλου επιθετικά. Και δεν ήταν η πρώτη φορά φέτος. Επίσης ο Μπακάκης ανάγκασε τον Χουλτ να κάνει το φάουλ και να αποβληθεί με το απίστευτο λάθος που δεν είναι και το μόνο φέτος σε κρίσιμα παιχνίδια. Ο δε Σιμόες είναι ο τρίτος της κακής τριάδας. Κάνει ένα αστείο πέναλτι που είναι δυο φορές εγκληματικό γιατί ξέρει πως έχει έναν αντίπαλο κλέφτη, τον Τζόρτζεβιτς του Βορρά που δεν θα χάσει την ευκαιρία να πέσει λες και τον πυροβόλησαν και στο τέλος κάνει και το λάθος που κοστίζει στον Λιβάγια την αποβολή. Αν αυτά τα λάθη τα έκανε ο μικρός Σάμπα θα λέγαμε ότι η ομάδα πλήρωσε την απειρία του. Είναι απαράδεκτο να τα κάνει ένας τόσο έμπειρος παίκτης. Από εκεί και πέρα όλα όσοι έπαιξαν προσπάθησαν με κορυφαίους κατ εμέ Κρίστιτσιτς και Λιβάγια και ήταν καλύτεροι από τους αντιπάλους τους ενώ ο Καρέρα έδειξε πως είναι προπονητής που μπορεί να βελτιώσει πράγματα με την προσθήκη βέβαια και 2-3 τουλάχιστον καλύτερων παικτών. Διάβασε τέλεια το ματς, έστησε την ομάδα όπως έπρεπε και με κανονική διαιτησία θα είχε βάλει από χθες ξανά την ΑΕΚ στην μάχη του πρωταθλήματος. Όλα με την σειρά όμως. Όπως και όλα εδώ πληρώνονται.