επιστροφή

Σφινάκια

με τον Κώστα Κετσετζόγλου
Κετσετζόγλου Κώστας

Χθες ήταν μια δύσκολη μέρα. Την ώρα που προσπαθούσαμε να συνέλθουμε από το σοκ της Αμβέρσας ήρθε η πώληση του Σαντ Ρος στην ΤΣΣΚΑ. Μια απώλεια για την ΑΕΚ που με έναν τρόπο θα μπορούσε να αποφευχθεί. Να είχε βρει βρει η ΤΣΣΚΑ άλλο παίκτη μετά την πρώτη άρνηση του Αγγελόπουλου πριν τα Χριστούγεννα και να μην επανέλθει με χρήματα ρεκόρ για μπάσκετ στην Ευρώπη όπως έγινε τελικά. Από την στιγμή που ο ίδιος ο Ιττούδης είχε μιλήσει στον παίκτη και του είχε αναλύσει το σχέδιο του για αυτόν και του είχε προσφερθεί συμβόλαιο και για την επόμενη σεζόν με αποδοχές φυσικά πολύ υψηλότερες από αυτές που μπορούσε να δώσει η ΑΕΚ αλλά και η προσφορά των Ρώσων έφτασε τις 500.000 ώστε πλέον ο Σαντ Ρος να μην έχει καμία ηθική αναστολή ήταν μονόδρομος για τον Μάκη Αγγελόπουλο να πει το “ναι”. Εκτός από το προφανές, την πίεση δηλαδή του παίκτη και το ρίσκο να μείνει και να σκέφτεται την ευκαιρία ζωής που στερήθηκε, υπάρχει και κάτι άλλο σημαντικό. Ο επόμενος Σαντ Ρος αποκλείεται να πήγαινε σε μια ομάδα που είχε αρνηθεί να δώσει τον Σαντ Ρος στην ΤΣΣΚΑ με 500.000 τρεις μήνες πριν τον χάσει με 80.000 που ήταν το συμφωνημένο buy out Ευρωλίγκας για το καλοκαίρι του 20. Κι αν ερχόταν θα το έκανε μόνο με συμφωνημένο buy out Ευρωλίγκας ανά πάσα στιγμή μέσα στη σεζόν. Αντίθετα τώρα με την πώληση αυτή που έγινε πρώτο θέμα στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ, αφού μιλάμε για την κάτοχο της Ευρωλίγκας και πιο πλούσια ομάδα της Ευρώπης, ο παίκτης που θέλει αλλά κυρίως μπορεί να ελπίζει ότι θα πάει σε μια ομάδα όπως η ΤΣΣΚΑ θα βλέπει την ΑΕΚ ως έναν από τους καλύτερους ενδιάμεσους προορισμούς. Μια ομάδα όπου θα μπορέσει να βελτιωθεί, να αναδείξει το ταλέντο του και όταν έρθει η ώρα να πάρει μεταγραφή για παραπάνω αφού η ΑΕΚ δεν χαρίζει αλλά πουλάει σε τοπ ομάδες. Κι αυτό μόνο κέρδος θα είναι για την ΑΕΚ από εδώ και πέρα στην προσπάθεια της να βρίσκει κάθε χρόνο και καλύτερους ξένους παίκτες. Γίνεται τοπ προορισμός για παίκτες με το προφίλ του Κουβανού που μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά σε ομάδες όπως η ΑΕΚ, μια περιφερειακή ανερχόμενη Ευρωπαϊκή δύναμη.

Παίκτες όπως ο Σαντ Ρος στην ηλικία των 27 το φυσιολογικό δεν είναι όταν… έρχονται στην ΑΕΚ αλλά όταν πάνε σε ομάδες όπως η ΤΣΣΚΑ. Η ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2018 εκμεταλεύτηκε το ότι ο Μπλατ που είχε τον Σαντ Ρος στην Νταρουσάφακα και κέρδισαν μαζί το Eurocup δεν τον πήρε στον Ολυμπιακό και άρπαξε έναν παίκτη που πολλοί θεωρούσαν δεδομένο ότι θα παίζει από την σεζόν 2018-19 στην Ευρωλίγκα. Ηταν… τυχερή που στην πρώτη του σεζόν παρότι ήταν πολύτιμος δεν έκανε το βήμα μπροστά γιατί ουσιαστικά ήταν… κομπάρσος στο επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού. Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου με μια απλή κίνηση, αυτή που θεωρήθηκε από μεγάλη μερίδα φιλάθλων ως δείγμα… ασχετοσύνης, εκτόξευσε τον Σαντ Ρος. Του έδωσε την μπάλα στα χέρια κι έτσι εκτός από αμυντικός εξολοθρευτής με μέτριο σουτ και καλό ντράιβ έγινε και δίμετρος πλέι μέικερ. Αυτή η κίνηση τον έπεισε να κάνει διετές συμβόλαιο με την ΑΕΚ μετά την συζήτηση που είχε με τον προπονητή όπου έμαθε τον ρόλο του, τον εκτόξευσε αγωνιστικά και βέβαια ωφέλησε και την ΑΕΚ. Το… κακό είναι ότι τον εκτόξευσε τόσο πολύ που τον έκανε στόχο της ΤΣΣΚΑ! Από εκεί και πέρα το μόνο που μπορούσε να κάνει η ΑΕΚ ήταν να χειριστεί αυτή την υπόθεση με αξιοπρέπεια για το συμφέρον της ομάδας κι ο Μάκης Αγγελόπουλος το έκανε και με το παραπάνω. Επεισε τους Ρώσους με την σκληρή στάση του να ανεβάσουν την προσφορά από τις 200 στις 500.000 ευρώ, χρήματα που θα μπουν καθαρά στο ταμείο αφού όλα τα έξοδα θα τα πληρώσει η ΤΣΣΚΑ. Ενα ποσό εντυπωσιακό για τα δεδομένα της υπόθεσης και τις συνθήκες που επικρατούν στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ αφού συνήθως τέτοια χρήματα μόνο για γηγενή παίκτη με κλειστό πολυετές συμβόλαιο μπορεί πλέον να διεκδικήσει μια ομάδα. Πολύ σπάνια για παίκτη που σε τέσσερις μήνες φεύγει με 80.000 και είναι. φυσιολογικά, ξεμυαλισμένος. Και βέβαια για μένα που έχω ακούσει με τα αυτιά μου πριν 15 χρόνια μαζί με τον Γιάννη Καραλή σε ραδιοφωνική συνέντευξη τον Γιάννη Φιλίππου να λέει “είναι τιμή μας που ο Ζήσης πάει στη Μπένετον”, το καλοκαίρι που θα μπορούσε να είχε φέρει και τον… Σπανούλη, χωρίς κανένα αντάλαγμα και βέβαια χωρίς να υπάρχει buy out είναι μια τεράστια πρόοδος. Που δείχνει πως βλέπει την ΑΕΚ ο μοναδικός χρηματοδότης της και χωρίς να έχει εγγυημένο συμβόλαιο Ευρωλίγκας όπως είχε τότε ο Φιλίππου. Και κάτι τελευταίο. Καλύτερα στην ΤΣΣΚΑ παρά σε 4 μήνες στον ΠΑΟ. 

Η ΑΕΚ λοιπόν έκανε το καλύτερο δυνατό που δεν ήταν να κρατήσει ενα ξενερωμένο παίκτη για 4 μήνες με το ζόρι στέλνοντας παράλληλα και το λάθος μήνυμα στους επόμενους στόχους της. Ομως το αγωνιστικό πλήγμα είναι τεράστιο. Ο Σαντ Ρος ήταν η ραχοκοκκαλιά αυτής της ομάδας. Παίκτης σαν κι αυτόν δεν υπάρχει. Πλέον είναι μονόδρομος η απόκτηση ενός ψηλού πλέι μέικερ με βασικά χαρακτηριστικά την άμυνα και το ντράιβ. Να κάνει ένα μέρος της δουλειάς του Κουβανού αλλά καλά και ίσως με περισσότερη εμπειρία στην αξιοποίηση των συμπαικτών του. Κι από εκεί και πέρα ομαδική δουλειά όπως πάντα και αν βρεθεί και κανείς Ελληνας με κάποιο στοιχείο που λείπει θα είναι ευπρόσδεκτος. Τώρα η ομάδα πρέπει να δείξει τις δυνατότητες της και ο Ηλίας Παπαθεοδώρου να κερδίσει το στοίχημα και του κατάλληλου αντικαταστάτη και της χημείας που είχε βασικό συστατικό το πολυεργαλείο από την Κούβα. Πάμε παρακάτω. Πάνω από όλα η ΑΕΚ. Loco καλή τύχη και καλή αντάμωση. Η πόρτα έμεινε ορθάνοικτη.