3 ΣΧΟΛΙΑ

ΣτΕ: Συνταγματική η διαγραφή παιδιών από παιδικούς σταθμούς αν είναι ανεμβολίαστα

Απορρίφθηκαν ως αβάσιμοι οι ισχυρισμοί γονέων σε δήμο της Ανατολικής Μακεδονιας

Φρένο στο αντιεμβολιαστικό κίνημα βάζει απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία είναι συνταγματική η απόφαση να διαγραφεί ένα παιδί από παιδικό σταθμό σε περίπτωση που οι γονείς αρνούνται να τα εμβολιάσουν.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι η συνταγματική δημόσιου σκοπού πρόβλεψη του κράτους να λαμβάνει μέριμνα για τη δημόσια υγεία επιτρέπει να διαγράφονται από τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία τα παιδιά, σε περίπτωση κατά την οποία οι γονείς αρνούνται να τα εμβολιάσουν.

Ειδικότερα, από δήμο της Ανατολικής Μακεδονίας διαγράφηκαν τέσσερα παιδιά από ισάριθμους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, καθώς παρά τις ειδοποιήσεις προς τους γονείς τους εκείνοι αρνήθηκαν να τα εμβολιάσουν για τις γνωστές παιδικές ασθένειες.

Ένας εκ των γονέων, η κόρη του οποίου διαγράφηκε από τον παιδικό σταθμό, προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η από 14.1.2020 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Οι γονείς υποστήριξαν ότι το παιδί τους «τιμωρείται», επειδή δεν έχει δεχθεί κάποια εκ των πολλών εμβολίων και «τυγχάνει διαφορετικής μεταχείρισης από τα συνομήλικα παιδιά και συμμαθητές της, χωρίς να υφίσταται λόγος, ενώ περιορίζεται ουσιωδώς η συμμετοχή της στην κοινωνική ζωή εν γένει, καθώς ο παιδικός σταθμός αποτελεί σημείο κοινωνικοποίησης και ανάπτυξης της προσωπικότητας των νηπίων και επιβάλλεται σε βάρος της ένα επαχθές μέτρο, το οποίο δεν είναι αναγκαίο, αφού το παιδί είναι υγιές, δεν συντρέχει περίπτωση πανδημίας και τα υπόλοιπα παιδιά που είναι εγγεγραμμένα στον παιδικό σταθμό έχουν λάβει τα προβλεπόμενα εμβόλια».

Το ΣτΕ (απόφαση 2387/2020) αναφέρει ότι στην κάρτα υγείας του νηπίου αναφερόταν ότι η ανήλικη ήταν «ανεμβολίαστη» και ότι έπρεπε να ολοκληρώσει την τέταρτη δόση εμβολιασμών για κοκκύτη, πολυομμετίδα, πνευμονιόκοκκο, κ.λπ., ενώ δεν έχει λάβει καμία δόση από τα εμβόλια μηνιγγιτιδόκοκκου, ιλαράς- παρωτίτιδας – ερυθράς, ανεμοβλογιάς, ηπατίτιδας Α΄ και ροταϊού.

Το ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των γονέων και έκρινε συνταγματική και νόμιμη την απόφαση του δήμου για διαγραφή της ανήλικης από τον παιδικό σταθμό, υπογραμμίζοντας ότι «θα αντέκειτο στην αρχή της ισότητας η αξίωση προσώπου να μην εμβολιαστεί, επικαλούμενο ότι δεν διατρέχει ατομικό κίνδυνο, εφόσον διαβιώνει σε ασφαλές περιβάλλον οφειλόμενο στο γεγονός ότι τα άλλα πρόσωπα του περιβάλλοντός του έχουν εμβολιαστεί».

Πηγή: newsit.gr


Γιορτινό πακέτο* διασκέδασης – Κάθε μέρα εκπλήξεις* (21+)
*ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΡΟΙ & ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣΧΟΛΙΑ
FirstInLastOut - 3/12/2020 18:23

Ωραίοι οι γονείς … Ας εμβολιαστούν οι άλλοι για να είμαστε εμείς ασφαλείς (αυτό λέει στην τελευταία παράγραφο ότι υποστήριξαν). Να κάνουν οι άλλοι τη δουλειά δηλαδή για να περνάμε εμείς καλά. Πώς το είχε πει ο Μαβίλης; "Ελλάς, το μεγαλείο σου βασίλεμα δεν έχει".


Πέρα από αυτό, το ΣτΕ απλά έπραξε τα δέοντα, δεν είναι χτύπημα εναντίον των αρνητών του... Συνέχεια εμβολιασμού. Ο παιδικός σταθμός ΔΕΝ ανήκει στην υποχρεωτική εκπαίδευση και έτσι η υποχρέωση του κράτους να μεριμνά για την υγεία των πολιτών (άρθρο 21, παρ. 3) υπερισχύει προφανώς της υποχρέωσης να παρέχει δωρεάν εκπαίδευση. Αυτό επειδή κάποιοι κατηγορούν το ΣτΕ ότι επέβαλε τιμωρία με βάση την αρχή της αναλογικότητας. Αλλά αν το κοριτσάκι πάει να γραφτεί σε δημόσιο σχολείο στη 1η δημοτικού και οι γονείς του είναι ακόμα μπαγλαμάδες, δε γίνεται, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, να διαγραφεί. Μόνο σε ιδιωτικό σχολείο μπορούν να αρνηθούν να τη δεχτούν.


Ακόμα και στο νέο νομοσχέδιο ο εμβολιασμός γίνεται, δυνητικά, πραγματικά υποχρεωτικός μόνο σε περιπτώσεις σαν τον κορονοιό. Όσο για τα τυπικά εμβόλια και αυτά είναι "υποχρεωτικά" αλλά δεν υπάρχουν ποινές για τους γονείς-παραβάτες και το κράτος δεν μπορεί να αρνηθεί την εκπαίδευση σε έναν ανήλικο επειδή οι γονείς του είναι αλλού για αλλού. Έτσι τη σκαπουλάρουν και κάνουν τους έξυπνους μερικοί. Κάνε όμως φόνο εξ αμελείας τον θάνατο ανηλίκου από παιδική ασθένεια λόγω άρνησης εμβολιασμού για να δούμε πόσοι από αυτούς τους εξυπνάκηδες θα συνεχίσουν να κάνουν τους καμπόσους.

konan - 3/12/2020 17:05

Επιτέλους ένα χτύπημα στον σκοταδισμό και την αμάθεια που μας περιβάλει.

maek21 - 3/12/2020 17:32

Συμφωνώ απόλυτα. Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι κάποιοι δεν τα εμβολιάζουν, αλλά περνούν σφραγίδα ότι και καλά κάνανε τα εμβόλια..

ΕΠΟΜΕΝΟ