1 ΣΧΟΛΙΑ

Τσόκλης: Οι δηλώσεις μου παρερμηνεύτηκαν, ήθελα να υπερασπιστώ τους ηλικιωμένους

Διευκρινήσεις σχετικά με τις δηλώσεις του που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις έδωσε ο εικαστικός Κώστας Τσόκλης. Όπως ανέφερε στο Mega τα όσα είπε παρερμηνεύτηκαν.

«Έχουν απομονώσει κομμάτια και δεν έχουν κατανοήσει, τι λέω. Το θέμα δεν ξεκινάει ότι εγώ καθορίζω ποιος θα πεθάνει και ποιος θα ζήσει, αλλά το καθόρισαν οι Ιταλοί, ή κάποιοι επιστήμονες στην Ιταλία», είπε αρχικά για να συνεχίσει: «Αυτό με θίγει εμένα. Στην Ιταλία είχαν γίνει αυτές οι επιλογές ανθρώπων, αν θυμάσαι. Μιλάμε για τέσσερις μήνες πριν ε; Τέσσερις μήνες έχουν περάσει από αυτή την εκπομπή και τέσσερις μήνες δεν μίλησε κανείς, τώρα τους ήρθε. Αυτό είναι. Και γιατί να σκοτώσεις έναν γέρο και να μην σκοτώσεις έναν “βλάκα” νέο, έτσι είπα για αυτό παρεξηγήθηκα. Εννοώ ένας γέροντας να είναι ο Πικάσο να τον αφήσω να πεθάνει και να αφήσω να ζήσει η κυρά Μαρία. Έτσι είπα. Και βρέθηκαν πολλές κυρά Μαρίες και παρεξηγήθηκαν» .

Μάλιστα ο 90χρονος εικαστικός τόνισε πως ήθελε να υπερασπιστεί τους ηλικιωμένους: «Οι επιστήμονες φέρθηκαν προσβλητικά στους γέρους. Είχα θυμώσει γιατί έβαζαν τους γέρους σαν να είναι πια “άχρηστοι” ενώ για εμάς είναι ιερά πρόσωπα οι γέροντες είναι αυτοί που μας μόρφωσαν, αυτοί που μας έθρεψαν, αυτοί που κρύβουν μέσα τους όλη την σοφία την ανθρώπινη».

Οι δηλώσεις που προκάλεσαν αντιδράσεις

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Κώστας Τσόκλης βρέθηκε καλεσμένος στην ΕΡΤ, στην εκπομπή της Λένας Αρώνη «Art Week». Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς νιώθει με την πανδημία του κοροναϊού, ο Κώστας Τσόκλης είπε χαρακτηριστικά: «Έχω ένα είδος απογοήτευσης και θυμού για το πώς φέρθηκε η κοινωνία σε διαφορετικές ηλικίες. Δηλαδή, ένα μωρό παιδί το θεωρούμε άξιο για να ζήσει, αλλά δεν ξέρουμε αν είναι βόδι όρθιο ή είναι άνθρωπος που έχει μια αξία. Έναν γέρο ξέρουμε τι ψάρια έπιασε στη ζωή του. Εγώ, αν ήταν να σώσω έναν άνθρωπο στην ηλικία μου, που ζει ακόμα και δεν τα 'χει χάσει, παρά ένα παιδί που δεν ξέρω τι θα γίνει, θα 'σωζα τον γέροντα, γιατί να το ρισκάρω, ο γέρος είναι μια πραγματική αξία…».

Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα τον Πικάσο και την… κυρά Μαρία, διερωτώμενος: «Σκοτώνεις τον Πικάσο για να ζήσει η κυρά Μαρία, ακόμη και αν ο ένας είναι 84 χρονών και η άλλη 17;».


Γιορτινό πακέτο* διασκέδασης – Κάθε μέρα εκπλήξεις* (21+)
*ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΡΟΙ & ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣΧΟΛΙΑ
ottoman21r - 1/12/2020 11:29

Ο Τσόκλης είναι ένας σπουδαίος εικαστικός. Εδώ όμως δε μιλά μόνο από τη θέση του υπερήλικα, αλλά φαίνεται ότι αγνοεί και μια βασική αρχή της φύσης που την καταλαβαίνει ως και ο πιο αδαής πρωτοετής φοιτητής βιολογίας: Τη σημασία της νέας γενιάς στη διαιώνιση του είδους, αφού αυτή θα δώσει την επερχόμενη γενιά. Πράγματι, η "17χρονη κυρά Μαρία" δεν έχει κάνει τίποτα "σημαντικό" ακόμα και μπορεί να μην πετύχει να κάνει τίποτα "άλλο" στη ζωή της, από το να γίνει μητέρα των παιδιών του... Συνέχεια ανδρός της. Με αυτήν, όμως, την "ασήμαντη" επιλογή ζωής, μπορεί να φέρει στον κόσμο τον "Πικάσο".

Αν λοιπόν έπρεπε να βρεθούμε στο απάνθρωπο εκβιαστικό δίλημμα να πρέπει να επιλέξουμε τη ζωή μιας δεκαεφτάχρονης κι ενός ογδοντατετράχρονου, θα έπρεπε να το κάνουμε με μόνο γνώμονα το ποιος είναι ο φορέας της νέας ζωής. Μόνος του ο ογδοντατετράχρονος θα έπρεπε να παραχωρήσει με αυταπάρνηση τη θέση του στη νέα ζωή... Ο ρόλος του στην δημιουργία και προστασία της νέας ζωής είναι λιγότερο σημαντικός... Όσο κι αν προσβάλει ή θλίβει αυτό, είναι ένα θέσφατο.

Για να το κλείσουμε: Από όσο κατάλαβα, οι ιταλοί γιατροί στην απόγνωσή τους, συνυπολόγιζαν μαζί με την ηλικία και τη πρόγνωση του κάθε ασθενούς, και την "αξία" του, όταν έπρεπε να επιλέξουν ποιον θα διασωληνώσουν. Υπό αυτήν την έννοια, ίσως ο Τσόκλης να ήταν "αριστίνδην" μέσα στους επιλεχθέντες...

ΕΠΟΜΕΝΟ