0 ΣΧΟΛΙΑ

Ο «Ταύρος του Μάντσεστερ» και η ΑΕΚ

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της ΑΕΚ (1924) από τους Έλληνες Κωνσταντινουπολίτες, τον Σεπτέμβριο του 1927, ξεκινά στην προσφυγούπολη της Νέας Ιωνίας τη λειτουργία του ένα εργοστάσιο που έμελλε να γίνει η ναυαρχίδα της κλωστοϋφαντουργίας στην περιοχή: Η «Μουταλάσκη».

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της ΑΕΚ (1924) από τους Έλληνες Κωνσταντινουπολίτες, τον Σεπτέμβριο του 1927, ξεκινά στην προσφυγούπολη της Νέας Ιωνίας τη λειτουργία του ένα εργοστάσιο που έμελλε να γίνει η ναυαρχίδα της κλωστοϋφαντουργίας στην περιοχή: Η «Μουταλάσκη».

Η Μουταλάσκη (Ταλάς στα τουρκικά) ήταν οικισμός της Καππαδοκίας που βρισκόταν 16 χιλιόμετρα ΝΑ της Καισάρειας. Η περίοδος της μεγάλης ακμής του άρχισε από το 1860. Η εξέλιξη αυτή συνδέθηκε με τον πλουτισμό των Μουταλασκηνών μεταναστών της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης. Ένας από τους Καππαδόκες που πλούτισαν στην Πόλη ήταν ο Συμεωνάκης εφέντης Σινιόσογλου. Ο γιος του ο Αλεξάνδρος μαζί με έναν άλλο Καππαδόκη μηχανικό αργαλειών, τον Ιάκωβο Τσαλίκογλου συνεταιρίστηκαν και έστησαν μια επιχείρηση κλωστοϋφαντουργίας που της έδωσαν το όνομα της πατρίδας τους: «Μουταλάσκη».

Το εργοστάσιο λειτούργησε από το 1927 μέχρι το 1992 στη Νέα Ιωνία, δίνοντας ψωμί σε χιλιάδες εργάτες της περιοχής- και όχι μόνο. Γιατί εκείνα τα χρόνια, πού αλλού θα δούλευες; Ή στα αργαλειά της Ελευθερούπολης ή στα κάρβουνα της Καλογρέζας. Σώθηκε πολύς κόσμος έτσι. Κι όχι μόνο σώθηκε αλλά και πρόκοψε και καζάντισε με τα χρόνια.

Η επιχείρηση έκλεισε το 1992, μαζί με την Πειραϊκή Πατραϊκή η οποία την είχε απορροφήσει κάποια χρόνια πριν. Αλλά πολλά από τα κτίσματα του εργοστασίου, με χαρακτηριστικό τους την πριονωτή στέγη, σώζονται μέχρι σήμερα. Στους Ολυμπιακούς της Αθήνας είχαν φιλοξενήσει τα γραφεία του οργανισμού Αθήνα 2004, ενώ σήμερα στεγάζεται σε αυτά η Eurobank. Σε αυτό το εργοστάσιο αναφέρεται ο «Ταύρος του Μάντσεστερ».

Ωστόσο δεν είναι απλά ένα βιβλίο για τη διαδρομή ενός εργοστασίου (πώς ιδρύθηκε, πώς λειτούργησε, πώς έκλεισε) ή έστω για την εξέλιξη της κλωστοϋφαντουργίας στη χώρα μας. Είναι η Ιστορία μισού και πλέον αιώνα μιας πόλης και των ανθρώπων της. Το βιβλίο που κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες είναι το πρώτο μέρος της ιστορίας της «Μουταλάσκη» - και της Νέας Ιωνίας. Περιλαμβάνει τη διαδρομή που έκανε η εταιρία και οι άνθρωποί της, από το 1927 μέχρι το 1950, που ήταν όλα χρόνια δύσκολα, γεμάτα από επιδημίες, φωτιές, πλημμύρες, πόλεμο, πείνα, διώξεις και θάνατο.

Ο τίτλος του βιβλίου μοιάζει… ποδοσφαιρικός. Διαβάζοντας Μάντσεστερ το μυαλό όλων πάει στην θρυλική ομάδα των «μπέμπηδων» αλλά... καμιά σχέση. Είναι εμπνευσμένος από το έμβλημα της εταιρίας, τον περίφημο ταύρο που βρέθηκε στο αρχαίο κοιμητήριο του Κεραμεικού και από το προσωνύμιο που είχαν προσδώσει στη Νέα Ιωνία: «Μάντσεστερ της Ελλάδας», επειδή σε αυτή χτυπούσε η καρδιά της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας.

Γεννημένες και οι δυο την ίδια περίπου εποχή η επιχείρηση μεγάλωσε και ανδρώθηκε μαζί με την ΑΕΚ. Οπαδοί της άλλωστε ήταν η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων της, από τα αφεντικά μέχρι τον τελευταίο εργάτη. Την Κυριακή που είχαν ρεπό έτρεχαν στο γήπεδο της Ν. Φιλαδέλφειας να δουν την αγαπημένη τους ομάδα και τις άλλες μέρες συζητήσουν στη δουλειά τα κατορθώματα των ινδαλμάτων τους και ιδιαίτερα των δικών τους (από την Καλογρέζα και οι δυο) παιδιών: του Κλεάνθη Μαρόπουλου και του Τρύφωνα Τζανετή.

ΙΝΦΟ: Το βιβλίο του Κώστα Χαλέμου «Ο Ταύρος του Μάντσεστερ» είναι ιδιωτική έκδοση και θα κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία όταν αρθεί το λοκ-ντάουν. Μέχρι τότε παραγγελίες γίνονται μέσω της σελίδας του στο facebook: @οΤαύροςτουΜάντσεστερ.


Η Novileague ήρθε με 500,000€ και καθημερινά δώρα! (21+)
*ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΡΟΙ & ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ