2 ΣΧΟΛΙΑ

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ: Η Αντίσταση με έκανε αυτό που είμαι - Γεννήθηκα και θα πεθάνω αριστερή

Η κορυφαία Ελληνίδα επιστήμονας έδωσε μια αναλυτική συνέντευξη

Μια εξαιρετική συνέντευξη για ακόμα μια φορά έδωσε η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ καλεσμένη αυτή τη φορά στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, Ενώπιος Ενωπίω.

Η κορυφαία Ελληνίδα βυζαντινολόγος ιστορικός μίλησε για τα παιδικά της χρόνια και την ένταξή της στην Αντίσταση, ενώ αποκάλυψε πώς βίωσε τα δύσκολα χρόνια της κατοχής και πώς γλίτωσε από τον θάνατο. Η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ στα 94 της σήμερα μίλησε για τις σπουδές της, το μεγάλο έρωτα της ζωής της και την ανάδειξή της στη θέση της πρώτης γυναίκας πρυτάνεως στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

Στην ΕΠΟΝ το ψευδώνυμό μου ήταν Νίκη

«Η Αντίσταση με έκανε αυτό που είμαι. Στο σχολείο που ήμουν οι Ιταλοί το έκαναν νοσοκομείο. Η καθηγήτρια μου είπε να κάνουμε μία ομάδα αντίστασης. Λεγόμασταν “Σπίθα”. Μου έδιναν τα κρυφά φυλλάδια για να τα πάω σε διάφορα μέρη». «Όταν μπήκα στην ΕΠΟΝ δεν κοιμήθηκα σπίτι μου από 14 χρονών για να μην με πιάσουν. Όλα μου τα αδέλφια μου ήταν οργανωμένα. Το ψευδώνυμό μου ήταν “Νίκη”. Όταν γυρνούσα σπίτι μου η μάνα μου ήξερε ότι έχει διαδήλωση. Γιατί ήξερε ότι θέλω να πλυθώ για να μην με βρουν σκοτωμένη, λερωμένη».

Η καταξιωμένη Βυζαντινολόγος εξήγησε τους ιδεολογικούς λόγους που την κάνουν αριστερή αλλά δεν δίστασε να ασκήσει και την κριτική της στον Αλέξη Τσίπρα. «Γεννήθηκα αριστερή και θα πεθάνω αριστερή. Πιστεύω σε μία καλύτερη διανομή του δημόσιου πλούτου. Καμία φορά είμαι έξω φρενών με τον διχαστικό λόγο του Τσίπρα, του ηγέτη της Αριστεράς, με ενοχλεί».

Παρ’ όλα αυτά, η ίδια ανέφερε ότι στις τελευταίες εκλογές υποστήριξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη κάτι που είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. «Τον Κυριάκο Μητσοτάκη όχι μόνο τον στήριξα, αλλά κάτι παραπάνω. Νομίζω ότι είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει μεταρρυθμίσεις».

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στην εκπομπή για εκείνη αποκαλώντας την μία «Παγκόσμια Ελληνίδα», που μέσα από την παρουσία της εξαίρει τον Ελληνισμό.

Η πανδημία

Σχετικά με την πανδημία του κοροναϊού ανέφερε ότι αυτό που θεωρεί πιο επικίνδυνο και από τον ιό ειναι η συνωμοσιολογία που έχει χτιστεί γύρω από αυτόν. Ωστόσο, εμφανίστηκε αισιόδοξη καθώς όπως είπε ιστορικά οι διάφορες πανδημίες ήταν αυτές που άλλαξαν και ανανέωσαν τις γενιές.


Η Novileague ήρθε με 500,000€ και καθημερινά δώρα! (21+)
*ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΡΟΙ & ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣΧΟΛΙΑ
- 28/10/2020 00:26

Αριστερή που υποστηρίζει Μητσοτακη ,δεν ήμαστε στα καλά μας

- 28/10/2020 00:18

Αριστερή που υποστηρίζει Μητσοτακη ,δεν ήμαστε στα καλά μας

ΕΠΟΜΕΝΟ