12 ΣΧΟΛΙΑ

«Αιχμή της τεχνολογίας το υλικό του στεγάστρου, εικαστικό στοιχείο με φωτισμό»! (VIDEO)

Ο Αρχιτέκτονας και Διευθύνων Σύμβουλος της Arka Synthesis, Γιώργος Νικοκάβουρας, μιλά αποκλειστικά στο aek365 για το στέγαστρο της Αγιά Σοφιάς – ΟΠΑΠ Arena, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εφελκυόμενης μεμβράνης και την εξαιρετική συνεργασία που υπήρξε με τις εταιρείες Dimand & Cimolai – Η δυνατότητα φωτισμού του στεγάστρου τη νύχτα και το πως βοηθά το στέγαστρο στην βελτίωση της ακουστικής του γηπέδου

Με σημείο αιχμής τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, η Arka Synthesis, μία αμιγώς ελληνική εταιρεία η οποία δημιουργήθηκε από αρχιτέκτονες και μηχανικούς διεθνούς εμπειρίας, ανέλαβε να ολοκληρώσει το κατασκευαστικό θαύμα, όπως έχει χαρακτηριστεί από σπουδαίους Αρχιτέκτονες, του στεγάστρου της Αγιά Σοφιάς – ΟΠΑΠ Arena. Η Arka Synthesis επιμελήθηκε τον σχεδιασμό, τη βιομηχανοποίηση και την ανέγερση της εφελκυόμενης μεμβράνης και των μεταλλικών εξαρτημάτων ρύθμισης που υποστηρίζουν το σύστημα υπερστέγασης του γηπέδου.

Το aek365 συνάντησε τον Αρχιτέκτονα και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Arka Synthesis, Γιώργο Νικοκάβουρα, ο οποίος με φόντο την επιβλητική και εντυπωσιακή κατασκευή, μας μίλησε και μας ανέλυσε τα πάντα.

Για το πως επιλέχθηκε η Arka Synthesis, μέσα από έναν διεθνή διαγωνισμό, από τον ιταλικό κολοσσό Cimolai, την εξαίρετη συνεργασία που δημιουργήθηκε τόσο με τους Ιταλούς Μηχανικούς όσο βεβαίως και με την ομάδα επίβλεψης της εταιρείας Dimand. Μας ανέλυσε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μεμβράνης και την ανθεκτικότητα της, ενώ ρωτήθηκε τόσο για τη δυνατότητα τεχνητού φωτισμού τις νυχτερινές ώρες ο οποίος αναδεικνύει τα εικαστικά στοιχεία του γηπέδου όσο και για το κατά πόσο το στέγαστρο και η μεμβράνη βοηθούν στην ήδη εξαιρετική ακουστική του γηπέδου.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Αρχικά, να ξεκινήσουμε από την εταιρία σας, την Arka Synthesis και τον ρόλο της στην Αγιά Σοφιά – ΟΠΑΠ Arena, καθώς έχετε επιμεληθεί το υλικό της μεμβράνης του στεγάστρου και την τοποθέτηση…

Ακριβώς. Είχαμε την ευθύνη να σχεδιάσουμε, να βιομηχανοποιήσουμε το στέγαστρο και να το εγκαταστήσουμε. Αυτή ήταν η δική μας αρμοδιότητα μέσα από την επιλογή της αναδόχου εταιρίας Cimolai, η οποία μας υποστήριξε και φυσικά κάτω από την επίβλεψη της Dimand, που είναι διευθύνουσα του έργου.

Ποια είναι όμως η Arka Synthesis και πόσο σημαντική ήταν η πρόκληση για εσάς να αναλάβετε αυτό το μεγάλο έργο;

Η Arka Synthesis είναι μια ελληνική εταιρία, δημιουργήθηκε από μηχανικούς και αρχιτέκτονες διεθνούς εμπειρίας πριν 25 χρόνια περίπου. Βρισκόμαστε στη φάση εξέλιξης της εταιρίας. Είχαμε δε τη μεγάλη τύχη να επιλεχθούμε από την Cimolai, ως ανάδοχος του έργου, μέσα από έναν διεθνή διαγωνισμό. Αποτέλεσε για εμάς τη πρόκληση να ακολουθήσουμε και εμείς αυτές τις πολύ αυστηρές προδιαγραφές του έργου.

gipedomesa1

Σημαντική φάση του έργου αποτελεί το κομμάτι της ανέγερσης το οποίο είχε μεγάλη επικινδυνότητα και απαιτούσε εξειδικευμένες γνώσεις και ήταν κι αυτό ένα κομμάτι που αναπτύχθηκε από την ομάδα ανέγερσης της εταιρείας μας. Η ομάδα αποτελείται από πιστοποιημένους εναερίτες που δούλεψαν με πολύ μεγάλο ρίσκο αλλά με πολύ αυστηρά πρωτόκολλα και ήταν και για εμάς και το κομμάτι που ολοκλήρωσε επί της ουσίας το έργο εξασφαλίζοντας χρονοδιαγράμματα πολύ καλύτερα και από αυτά που είχε προβλέψει αρχικά η εταιρία Cimolai για την ολοκλήρωσή του.

Άρα μπορούμε να πούμε πως και η συνεργασία σας με Dimand και Cimolai κύλησε ιδανικά…

Είναι γεγονός πως σε έργα υψηλής εξειδίκευσης πρέπει να μπορείς να μιλάς την ίδια γλώσσα. Εμείς σαν εταιρία που συμπληρωματικά κάλυψε το κομμάτι της επιστέγασης, ακολουθήσαμε και ευθυγραμμιστήκαμε στις προδιαγραφές της Cimolai η οποία μας υποστήριξε αλλά και στις απαιτήσεις της επίβλεψης της Dimand, που είχε και τη γενική ευθύνη του συνόλου του έργου. Σύνθετη διαδικασία αλλά δημιουργική που μέσα από αυτή αναδείχτηκε και μια σχέση - που είμαι πολύ χαρούμενος που το λέω αυτό - ολοκληρώνοντας το έργο, η Cimolai μας έχει ήδη περιλάβει πλέον και μας έχει πιστοποιήσει ως επίσημο συνεργάτη της για έργα σε όλο τον κόσμο. Αντιστοίχως η εταιρεία Dimand μας έχει δώσει την ευκαιρία να εξελίξουμε τη συνεργασία και σε άλλα έργα. Από μόνη της η σχέση ανέδειξε αυτή τη συνεργασία η οποία ήταν απαιτητική και δημιουργική. Και έτσι φτάσαμε στο ζητούμενο αποτέλεσμα.

Πάμε να μπούμε και σε καθαρά τεχνικά ζητήματα που αφορούν την μεμβράνη. Μιλήστε μας για τον υλικό, την ανθεκτικότητα και τα χαρακτηριστικά του…

Η κατασκευαστική πρόταση, αν το θέλετε, βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας όσον αφορά την επικάλυψη του στεγάστρου με εφελκυόμενη μεμβράνη. Τόσο στην αρχιτεκτονική όσο και στην επιστήμη των κατασκευών. Εμείς ξεκινήσαμε μεν πριν από 25 χρόνια εξελίξαμε δε μαζί με τους επιστήμονες μηχανικούς την γνώση μας. Αυτή τη στιγμή βλέπετε την πιο εξελιγμένη έκφραση αυτής της τεχνολογίας. Δεν είναι τυχαίο πως το μεγαλύτερο ποσοστό των γηπέδων σε όλον τον κόσμο γίνονται πλέον με αυτήν τη τεχνολογία.

gipedomesa2

Έχει πλέον υιοθετηθεί η εφελκυόμενη μεμβράνη σαν υλικό κάλυψης διότι προσφέρει εξαιρετικά χαρακτηριστικά. Είναι μια μόνιμη κατασκευή, το όριο ζωής του υλικού ξεπερνά τα 25 χρόνια βάσει προδιαγραφών αλλά και επεκτείνεται μέσα από μια διαδικασία σωστής συντήρησης και αντιμετώπισης οπότε τα πλεονεκτήματα του είναι καταρχάς η βιοκλιματική του συμπεριφορά (δεν θερμαίνεται από τον ήλιο) αλλά παρ’ όλα αυτά δημιουργεί μια ανάλαφρη και ομοιογενή διάχυση του φωτισμού σε όλο το στέγαστρο στη διάρκεια της ημέρας χωρίς να δημιουργεί σκιές δίνοντας μια ευχάριστη αίσθηση στους θεατές.

Και βεβαίως, υπάρχει και η δυνατότητα του τεχνητού φωτισμού τη νύχτα καθώς ήδη έχουμε δει να γίνονται κάποιες δοκιμές. Σωστά;

Πράγματι. Το ίδιο συμβαίνει τις βραδινές ώρες όπου με τον κατάλληλο φωτισμό το στέγαστρο αναδεικνύεται σε στοιχείο εικαστικού ενδιαφέροντος. Η μελέτη του φωτισμού είναι από μόνη της μια αρχιτεκτονική μέριμνα, του πως αυτό το στέγαστρο θα μπορέσει να αναδείξει τα εμφατικά στοιχεία του που είναι η μεταλλική κατασκευή και η γλυπτική εικόνα της μεμβράνης. Πολλές φορές γίνεται σημείο αναφοράς η βραδινή του εικόνα στα γήπεδα ανά τον κόσμο, ειδικά από ψηλά που βλέπουμε το τρισδιάστατο των μορφών.

Η Αγιά Σοφιά – ΟΠΑΠ Arena είναι ένα γήπεδο που από μόνο του λόγω του τρόπου κατασκευής του πιάνει μέγιστα επίπεδα ακουστικής κάτι που έχει αποδειχτεί και μέσα από τεστ που έχουν γίνει μέχρι τώρα. Το στέγαστρο, το υλικό του και η διαμόρφωση αυτών, βοηθά ακόμα περισσότερο σε αυτό το κομμάτι;

Είναι γεγονός, αν το δούμε τεχνικά, πως κάτω από την μεμβράνη γίνεται μια διάχυση του ήχου λόγω της γεωμετρίας της και πετυχαίνουμε πολύ καλά αποτελέσματα. Από εκεί και πέρα η ακουστική η οποία θα επιτευχθεί και με μηχανικά μέσα των μικροφωνικών παρουσιάσεων είναι θέμα τεχνικό. Αλλά ναι, το υλικό και η μορφολογία των καμπύλων επιφανειών βοηθούν και ευνοούν διότι γίνεται ανάκλαση μέσα στο κελύφη και έτσι εξισορροπεί πολύ καλά την ακουστική του γηπέδου.


Η Novileague ήρθε με 500,000€ και καθημερινά δώρα! (21+)
*ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΡΟΙ & ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣΧΟΛΙΑ
evo21 - 27/10/2020 02:39

Μεγαλεία ρε ο ΝΑΟΣ, παντως και με σακουλα στο κεφαλι κανοντας δυο τρυπες για να βλεπεις, Κυριακή να ριχνει τουλουμια στο Νίκος Γκουμας και να βλεπεις

ΑΕΚαρα, δε με χαλαγε. 300 μέρες μεινανε ρε, απανω τους ΑΕΚαρα.

ΜΗΤΣΟΣ-ΚΑΤΟΥΝΑΞΗΡΟΜΕΡΟΥ21 - 27/10/2020 19:26

χαχαα σωστος...!!

Μια φορα εχει ηδη στεγαστρο...βρεμενος θα μπεις ...στεγνος θα βγεις..

fortified21 - 27/10/2020 17:44

ρε παιδια εμενα μου φαινεται παντως μικρο το γηπεδο..

το κατω διαζωμα εχει 19 σειρες , σκεφτειτε πως το κατω διαζωμα θα τελειωνει σχεδον στην μέση του κατω διαζωματος του ΟΑΚΑ. Τι να πω μου φαινεται αρκετα μικρο σε υψος..

VagosK - 26/10/2020 22:56

Τα καθισματα ποτε θα αρχισουν να τοποθετουνται?

AEK_zavaras - 27/10/2020 16:20

τελευταια για να μη φθαρουν απο τον χρονο και τις καιρικες συνθηκες.αυτα που μπηκαν προχθες ηταν για δοκιμη

Psalidocheris - 27/10/2020 12:54

Πωωω ρε φίλε...

alex - 26/10/2020 23:10

Οταν κάτι (για κάποιους ) ανέφικτο , μετουσιώνεται σε "διαμάντι " αρχιτεκτονικής , μηχανικής και ακουστικής λειτουργίας!!! Ο εμπνευστής και ο δημιουργός του "Θαυματος " αξίζει τον παντοτινό σεβασμό μας .

Σ ευχαριστούμε Δημήτρη Μελισσανίδη για την απίστευτη παρακαταθήκη στο μέλλον της Α.Ε.Κ. μας.

Ίσως καποιοι που ακόμα αμφισβητούν , να ειναι τυχεροί να παρακολουθήσουν κάποιον αγώνα μέσα στο... Συνέχεια ΠΑΛΑΤΙ !!

Αρχιτέκτονας - 27/10/2020 12:39

Φόρο τιμής σε όλες τις αυτές τις ψυχές που δεν ήταν γραφτό να το ζήσουν κι εφυγαν με τον καημό.

171953 - 27/10/2020 03:23

Πιστεύω ότι όλοι όσοι μπαίνουν στο παλάτι να το σέβονται και και να το προσέχουν σαν το σπίτι τους , και να προσεύχονται να έχει ο Θεός καλά να κ Μελισσανίδη που μας έκανε αυτό το παλάτι, και επίσης έσωσε την Αεκαρα μας ...μένω στο εξωτερικό (USA) και δυστυχώς δεν μπορώ να είμαι εκεί συχνά...

Byzantinologos21 - 27/10/2020 09:54

Μακάρι να πάρει ξανά την πρωτοβουλία η ΠΑΕ να πάνε ολοι οι ποδοσφαιριστές μας μια επίσκεψη στο νέο μας γήπεδο να πάρουν λίγο τα πάνω τους, να κάνουν ενα κλειστό συμβούλιο εκει μέσα και να πισμώσουν λίγο για την συνέχεια! Καλημέρα ΑΕΚάρα μου!

Adam9 - 27/10/2020 01:43

Ε ρε έτσι και βάζει και κανένα γκολακι το στέγαστρο, γίναμε!

Manos_AEK21 - 26/10/2020 22:20

Πολύ ωραίο το βίντεο μέσα στον υπέροχο ναό..

Σας ευχαριστούμε για την ενημέρωση που μας δίνετε...

ΕΠΟΜΕΝΟ