0 ΣΧΟΛΙΑ

Κακοκαιρία «Ιανός»: Στην Αιτωλοακαρνανία το ρεκόρ βροχόπτωσης (ΦΩΤΟ)

Δείτε τους χάρτες που δημοσίευσε το meteo.gr

Με βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους συνεχίζεται η επέλαση της κακοκαιρίας «Ιανός».

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (meteo.gr) νωρίτερα ανακοίνωσε τη νέα, εκτιμώμενη τροχιά που θα ακολουθήσει ο κυκλώνας, επισημαίνοντας ότι μέχρι και αύριο τα φαινόμενα θα είναι έντονα.

Την ίδια στιγμή, βαρύς είναι ο πρώτος απολογισμός των καταστροφών που προκάλεσε η κακοκαιρία «Ιανός» στο Ιόνιο και κυρίως σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη. Οπως προκύπτει από τις αναφορές και τις εικόνες, προκλήθηκαν πτώσεις δέντρων, πλημμύρες, διακοπές ρεύματος, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις σκάφη βγήκαν στη… στεριά ή και βυθίστηκαν.

Σύμφωνα με το meteo.gr, μέσα σε 32 ώρες η κακοκαιρία «Ιανός»… «κατέβασε» 186 χιλιοστά βροχής στο Ιόνιο. Στους χάρτες που δημοσίευσε το meteo.gr, παρουσιάζεται ο ολικός υετός (ι), όπως αυτός καταγράφηκε από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr από την αρχή της Πέμπτης 17/09 έως το πρωί της Παρασκευής 18/09, όπως αυτός εκτιμήθηκε με χρήση κατάλληλου αλγόριθμου που συνδυάζει δεδομένα δορυφόρων και μοντέλων για το ίδιο περίπου χρονικό διάστημα.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του meteo.gr για την κακοκαιρία «Ιανός», η υψηλότερη ολική βροχόπτωση καταγράφηκε στη Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας και ήταν ίση με 123 χιλιοστά. Σαφώς μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στις θαλάσσιες περιοχές, με το μέγιστο να σημειώνεται στα ανοιχτά του Ιονίου και να είναι ίσο με 186 χιλιοστά.

Η εκτίμηση της ολικής βροχόπτωσης

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών τονίζει ότι μέσα από την εκδήλωση φυσικών φαινομένων όπως η κακοκαιρία «Ιανός» αναδεικνύεται η επιτακτική ανάγκη σύγχρονων εργαλείων παρακολούθησης και πρόγνωσής τους. «Οι μετεωρολογικοί/περιβαλλοντικοί δορυφόροι, το πυκνό δίκτυο επίγειων μετεωρολογικών σταθμών αλλά και το σύστημα καταγραφής κεραυνών ΖΕΥΣ είναι μερικά από αυτά που χρησιμοποιούμε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr, ώστε να μπορούμε να παρέχουμε έγκαιρα και έγκαιρα πληροφόρηση για την εξέλιξη τους» προσθέτουν.

Πηγή: iefimerida.gr


Η Novileague ήρθε με 500,000€ και καθημερινά δώρα! (21+)
*ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΡΟΙ & ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ