0 ΣΧΟΛΙΑ

O Banksy κινδυνεύει να χάσει την κυριότητα όλων των έργων του λόγω της ανωνυμίας του

Τι υποστηρίζει απόφαση επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο διάσημος ανώνυμος street artist Banksy ίσως χάσει την κυριότητα των έργων του ύστερα από απόφαση της ειδικής επιτροπής πνευματικών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία τα έργα του δεν του ανήκουν καθώς επιλέγει και παραμένει ανώνυμος.

Η απόφαση ήρθε ύστερα από την διαμάχη του εμβληματικού καλλιτέχνη με την εταιρεία «Full Colour Black», η οποία έχει είδη δώρων και ευχετήριες κάρτες. Στα προϊόντα της χρησιμοποίησε ένα από τα γκραφίτι του καλλιτέχνη χωρίς την έγκρισή του. Πρόκειται για τον «μασκοφόρο με το μπουκέτο», τον οποίο ο Banksy είχε φιλοτεχνήσει στην Ιερουσαλήμ.

Η ειδική επιτροπή αποφάσισε πως η διατήρηση ανωνυμίας που επιλέγει του αφαιρεί το δικαίωμα να διεκδικεί πνευματικά δικαιώματα, μια απόφαση που στην ουσία θέτει σε κίνδυνο όλα τα έργα του.

«Ο Banksy επέλεξε να παραμείνει ανώνυμος και κατά κύριο λόγο να κάνει γκραφίτι σε ξένες ιδιοκτησίες - χωρίς καμία άδεια - όταν θα μπορούσε να ζωγραφίζει σε καμβά ή στην δική του ιδιοκτησία», ανέφερε η επιτροπή σύμφωνα με όσα καταγράφει ο Guardian.

To 2014 o Βanksy είχε επιτυχώς καταθέσει ειδική αίτηση κατοχύρωσης πνευματικών δικαιωμάτων για τον μασκοφόρο μέσω της εταιρείας Pest Control Office. Προς το παρόν, οι εκπρόσωποι του καλλιτέχνη δεν έχουν προβεί σε δηλώσεις.


Γράφεις ιστορία με καθημερινές προσφορές* & ενισχυμένες αποδόσεις (21+) *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ