6 ΣΧΟΛΙΑ

Arka Synthesis: Η ελληνική εταιρία που ολοκλήρωσε το κατασκευαστικό «θαύμα» του στεγάστρου

Το aek365 ανοίγει τον φάκελο του στεγάστρου της Αγιά Σοφιάς-ΟΠΑΠ Arena και παρουσιάζει την εταιρία Arka Synthesis, που επελέγη μετά από διεθνή διαγωνισμό από την Cimolai, όσον αφορά τη μελέτη, διαμόρφωση, ανέγερση της υπερκατασκευής και τοποθέτησης της μεμβράνης – Η εντυπωσιακή τεχνική ανάλυση από το περιοδικό «ΚΤΙΡΙΟ» και όλες οι λεπτομέρειες

Οι ειδικοί, όταν αναλύουν σε κορυφαία αρχιτεκτονικά σεμινάρια την Αγιά Σοφιά - ΟΠΑΠ Arena, μιλούν για ένα κατασκευαστικό «θαύμα». Άλλωστε, ο τρόπος ανέγερσης ενός τόσο απαιτητικού γηπέδου στα στενά όρια αυτού του (ιερού) οικοπέδου, έχει γίνει αντικείμενο μελέτης από Πανεπιστήμια και ειδικούς.

Κατασκευαστικό «θαύμα», όμως, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και το στέγαστρο που «σκεπάζει» τις εξέδρες, αφού η μοναδικότητα του σε παγκόσμιο επίπεδο έγκειται στο γεγονός πως δεν έχει το παραμικρό στήριγμα εκτός της επιφάνειας του γηπέδου. Κρέμεται αποκλειστικά, από τους τέσσερις πυλώνες και τις υποδοχές που υπάρχουν, την ώρα που σχεδόν σε όλα τα γήπεδα της γης, η στήριξη γίνεται εκτός του γηπέδου με κάποιες κολώνες ή με σιδερένια υποδομή. Στη Φιλαδέλφεια, όμως, λόγω της αξιοποίησης κάθε εκατοστού του οικοπέδου… επινοήθηκε μετά από μεγάλη μελέτη, αυτός ο τρόπος στήριξης και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό.

d96c416cafb8f17bf913b777ac2e52b8_657779

Ο υπεύθυνος του έργου και Γενικός Διευθυντής της DIMAND Πάνος Παναγιωτίδης , μαζί με τον project manager της Cimolai, Φεντερίκο Τόζι, μπροστά από το τεράστιο μεταλλικό ένθετο του πυλώνα…

Η εταιρία που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο, βεβαίως, στην μελέτη και στην κατασκευή του στεγάστρου ήταν η Cimolai. Ένας παγκόσμιος κολοσσός από την Ιταλία. Που όμως, δεν ήταν μόνη της. Το aek365 έρχεται να αποκαλύψει και να παρουσιάσει σήμερα την ελληνική εταιρία η οποία ολοκλήρωσε το κατασκευαστικό «θαύμα» του στεγάστρου αναλαμβάνοντας την μελέτη και τοποθέτηση της μεμβράνης. Ο λόγος για την Arka Synthesis, η οποία επελέγη μετά από διεθνή διαγωνισμό από την Cimolai όσον αφορά τη μελέτη, διαμόρφωση και ανέγερση της υπερκατασκευής του εφελκυόμενου στεγάστρου του γηπέδου ακολουθώντας τα πιο αυστηρά πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας. Το έργο ειναι αποτέλεσμα της επιτυχούς συνεργασίας της ARKA Synthesis, Cimolai S.p.A., Maffeis Engineering S.p.A. & Dimand S.A.

Η διαδικασία ανέγερσης αποτέλεσε μια ενότητα υψηλής εξειδίκευσης και υποστηρίχθηκε από ομάδες εργασίας πιστοποιημένων ανεγερτών της Arka Synthesis οι οποίοι με πλήρη αυτονομία και συνεχή καθοδήγηση από τους υπεύθυνους ανέγερσης του εργοταξίου διασφάλισαν την άρτια τεχνική υποστήριξη του έργου και τα απαιτούμενα αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Η τοποθέτηση της μεμβράνης έγινε πάνω σε μεταλλικά τόξα τοποθετημένα στα δευτερεύοντα στοιχεία της μεταλλικής κατασκευής. Η τοποθέτηση έγινε με την ακολουθία ολοκλήρωσης του μεταλλικού φορέα ανά πλευρά. Η συνολική καλυπτόμενη επιφάνεια είναι 13.500 μ2 περίπου και αποτελείται από 54 τμήματα συνολικά εκ των οποίων τα 20 έχουν τραπεζοειδές σχήμα ενώ τα 34 έχουν ορθογωνικό.

Ποια είναι η Arka Synthesis

arkasynthesis

Η Arka Synthesis δραστηριοποιείται στις εφαρμογές των ελαφρών εφελκυόμενων μεμβρανών και της τεχνολογίας ETFE αντιστοίχως, στη κάλυψη υπαιθρίων υποδομών άθλησης και αναψυχής (γήπεδα μπάσκετ, τένις & ποδοσφαίρου, παιδικές χαρές, εκθεσιακοί χώροι, πισίνες, προσόψεις κτηρίων, σχολικές εγκαταστάσεις κ.α.) με κύριο χαρακτηριστικό το σύντομο χρόνο εγκατάστασης και το χαμηλό κόστος κατασκευής και συντήρησης.

Με σημείο αιχμής τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, η Arka Synthesis, μία αμιγώς ελληνική εταιρεία, βασίζεται στην ανάπτυξη δημιουργικής συνεργασίας με τους αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς και project manager του εκάστοτε έργου, υλοποιώντας προτάσεις υψηλής αισθητικής και τεχνολογίας ως αποτέλεσμα απόλυτης εξειδίκευσης. Η μοναδικότητα των μορφών και η εξειδικευμένη επεξεργασία των κατασκευαστικών λεπτομερειών σε συνδυασμό με την κορυφαία ποιότητα των υλικών, έχουν αποτελέσει σημείο αναφοράς στην πολυετή επιτυχημένη πορεία της εταιρείας. Η οικολογική προσέγγιση των εφαρμογών (επιλογή πρώτων υλών) αναφορικά με την βιοκλιματική συμπεριφορά τους, αναδεικνύουν προτάσεις πλήρως εναρμονισμένες στα πρότυπα περιβαλλοντικής ευαισθησίας.Η διάρκεια ζωής των συστημάτων προεντεταμένης μεμβράνης ξεπερνά τα 20 έτη, διατηρώντας τις παραμέτρους ποιότητας και ασφαλείας.Το υλικό της μεμβράνης ή του ETFE εναλλακτικά είναι πλήρως ανακυκλώσιμο, ενώ η ενεργειακά άψογη συμπεριφορά της, οφείλεται στην ανάκλαση των UV ακτινών με αποτέλεσμα την δημιουργία ενός μη ενεργοβόρου κελύφους. Η διάχυση του φυσικού φωτισμού στην μεμβράνη, εξασφαλίζει αξιόλογη μείωση στην κατανάλωση ενέργειας των εγκαταστάσεων, αφού δεν απαιτείται η ανάγκη υποστήριξης τεχνητού φωτισμού, στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.

Πατήστε εδώ για να δείτε τα εντυπωσιακά έργα της Arka Synthesis: www.arkasynthesis.gr.

Περιοδικό «ΚΤΙΡΙΟ»: Μια εξαιρετική τεχνική ανάλυση

gipedo1

gipedo2

gipedo3

gipedo4

*Το ΚΤΙΡΙΟ είναι το πρώτο ελληνικό περιοδικό για τις κατασκευές και την αρχιτεκτονική από το 1986. Παρέχει τεχνική ενημέρωση με άρθρα, νέες τεχνολογίες, υλικά.

agia-sofia-ae

Η Αγιά Σοφιά – ΟΠΑΠ Arena, με ολοκληρωμένη την επιβλητική κατασκευή του στεγάστρου…

Επιμέλεια: Νίκος Τζαλίδης


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣΧΟΛΙΑ
spiros61 - 1/8/2020 23:52

Αυτά θέλει κ ο Πρόεδρος τα καλύτερα για την Ομαδάρα μας κ χάρη σε αυτόν πάει όλη η ΑΕΚ καλά με Προέδρους μπάσκετ χάντμπολ κλπ εάν δεν ειχαμαι αυτόν ακόμη σε χωράφια θα παίζαμε τώρα γηπεδάρα προπονητικό κ.α. Δες ένα παράδειγμα εάν φύγει αύριο ο Σαββίδης από παοκ τι λέτε να γίνει κατάρρευση για αυτό έχει πει ο πρόεδρός θέλει να φτιάξει μια ομάδα που δεν θα έχει ανάγκη κανέναν Μελισσανίδη κ σε αυτό του έχω μεγάλη εμπιστοσύνη

Christof1976 - 1/8/2020 18:48

ενα ευχαριστω προεδρε ειναι πολυ λιγο αυτο το παλάτι ισούται με εικοσι πρωταθλήματα και θα φανει στα επομενα χρονια η ΑΕΚ με υπερσύγχρονο γηπεδο και προπονητηριο θα γιγαντωθει το πιο ευκολο ειναι το αγωνιστικό τιγρη προχωρα ο υγιης κοσμος της ΑΕΚ ειναι στο πλευρό σου

koutoulos21 - 1/8/2020 16:19

Ωραία όλα αυτά αλλά καμία μεταγραφή της προκοπής θα κάνουμε; Η θα ανεβάζουμε άρθρα όλο το καλοκαίρι ακόμα και για την εταιρεία που έβαλε τα θεμέλια στο γήπεδο; Όπως κάθε χρόνο δλδ

Hammers_9_11 - 1/8/2020 17:26

Άλλο κεφάλαιο το γήπεδο, άλλο κεφάλαιο οι μεταγραφές.

Όλοι θέλουμε να γίνουν καλές μεταγραφές, αλλά αντίστοιχα όλοι θέλουμε να μπούμε το συντομότερο δυνατό στο σπίτι μας. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο, καλό μήνα!

vangelisaek - 1/8/2020 17:13

Πήραμε τους καλύτερους για να φτιάξουμε την Αγία Σοφία και να την κάνουμε το καλύτερο ελληνικό γήπεδο όπως αξίζει στην ιστορία της ΑΕΚ.μπραβο στον Μελισσανίδη και τους ανθρώπους που δουλεύουν για το νέο γήπεδο μας.

Stefanos2121 - 1/8/2020 16:06

Όμοιο του απλά δςν υπάρχει

ΕΠΟΜΕΝΟ