0 ΣΧΟΛΙΑ

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Κυριαρχικό μας δικαίωμα η Αγιά Σοφιά

Το τουρκικό κράτος έχει την αρμοδιότητα για αλλαγή του καθεστώτος της Αγιάς Σοφιάς, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση

Το Τουρκικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του προκαλεί για την απόφαση της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί και υποστηρίζει πως κανείς δεν μπορεί να παρεμβαίνει στο δικαίωμα της κυριαρχίας της Τουρκίας τονίζοντας ότι μόνο το τουρκικό κράτος έχει αρμοδιότητα για οποιοδήποτε σχεδιασμό της Αγιάς Σοφιάς, περιλαμβανομένης και της αλλαγής του καθεστώτος της.

Για την Ανατολική Μεσόγειο αναφέρει ότι μόνο μέσω διαλόγου και συνεργασίας θα τερματιστούν οι εντάσεις. Το τουρκικό ΥΠΕΞ χαιρετίζει και τις δηλώσεις Μπορέλ για διάλογο μεταξύ Τουρκίας – Ε.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του sigmalive.com, σε ανακοίνωσή του έπειτα από τις τελευταίες δηλώσεις του Ζοζέπ Μπορέλ, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι αναφέρει ότι “η στάση της Τουρκίας επί του θέματος είναι γνωστή από τα μέρη στην Ανατολική Μεσόγειο”. “Για την επίλυση αυτών των προβλημάτων τα πρώτα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι η σύσταση ενός μηχανισμού συνεργασίας για τον δίκαιο διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων μεταξύ των ‘λαών’ στο νησί, να ανοίξουν ξανά οι δίαυλοι επικοινωνίας και αντί για συμμαχίες ενάντια στην Τουρκία να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για κλίμα διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή. Οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να τερματιστούν μόνο με την υιοθέτηση τέτοιας προσέγγισης από όλα τα μέρη. Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία από την αρχή έχει τονίσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη Λιβύη”, αναφέρει και προσθέτει: “εάν η Ε.Ε θέλει να συμβάλει στην ειρηνική επίλυση της κρίσης της Λιβύης θα πρέπει να τηρεί την διεθνή νομιμότητα σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εγκαταλείποντας τη στάση δύο μέτρων και δύο σταθμών που προτάθηκε με την Επιχείρηση Ειρήνη”. Όσον αφορά την Αγιά Σοφιά, λέει ότι είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας “και κάθε σχεδιασμός που αφορά την Αγιά Σοφιά συμπεριλαμβανομένης και της αλλαγής του καθεστώτος της επαφίεται στην κυριαρχική αρμοδιότητα μόνο της Τουρκίας. Κανένας δεν μπορεί να επεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας”. Υποστηρίζει ότι “με τη νέα κατάσταση το ‘τζαμί της Αγιάς Σοφιάς’ θα είναι ανοικτό για όλους τους επισκέπτες όλων των θρησκειών και πεποιθήσεων σε όλο τον κόσμο και όποιος επιθυμεί μπορεί να επισκεφτεί αυτό το υπέροχο κτίριο. Επιπλέον οι εργασίες που θα γίνουν στην Αγιά Σοφιά δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τα απαιτούμενα κριτήρια για την εγγραφή στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς”. Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι “το ‘τζαμί της Αγιάς Σοφιάς’ θα συνεχίσει να αγκαλιάζει όλους με το νέο καθεστώς του διατηρώντας την κοινή πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας”.

Τέλος, το τουρκικό ΥΠΕΞ καταλήγει αναφέροντας ότι “από την άλλη χαιρετίζονται με ικανοποίηση οι δηλώσεις του Ύπατου Αρμοστή της Ε.Ε Μπορέλ για διάλογο στις σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε”. “Η Τουρκία πιστεύει ότι όπως συμφώνησαν ο Πρόεδρός μας στις 9 Μαρτίου στις Βρυξέλλες με τους Προέδρους του Συμβουλίου της Ε.Ε και της Κομισιόν, οι σχέσεις με την Ε.Ε θα μπορούν να προωθηθούν στην αντίληψη του αναθεωρημένου μνημονίου της 18ης Μαρτίου”.

Πηγή: thecaller.gr


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ