0 ΣΧΟΛΙΑ

Βρέθηκε τελικά ο χαμένος πίνακας της Φρίντα Κάλο που όλοι αναζητούν;

Αναταραχή επικρατεί στον καλλιτεχνικό χώρο καθώς ένας Ισπανός έμπορος τέχνης ισχυρίζεται ότι βρήκε το χαμένο για δεκαετίες έργο που φιλοτέχνησε η Φρίντα Κάλο La Mesa Herida (Το Πληγωμένο Τραπέζι). Το εν λόγω έργο αποτελεί το «ιερό δισκοπότηρο» της τέχνης καθώς εκτέθηκε για πρώτη φορά το 1940, χάθηκε το 1955 στη Βαρσοβία και στη συνέχεια έγινε αντικείμενο διεθνούς αναζήτησης.

Η ελαιογραφία αποτελεί μια αυτοπροσωπογραφία της Κάλο στην οποία αποτυπώνει τον πόνο της μετά τον χωρισμό της από τον ζωγράφο, γνωστό για τις τοιχογραφίες μεγάλης κλίμακας, Ντιέγκο Ριβέρα.

Τώρα όμως, ο έμπορος έργων τέχνης, Κρίστιαν Λόπεζ ισχυρίζεται ότι ο πίνακας ζωγραφικής φυλάσσεται σε μια αποθήκη στο Λονδίνο, έτοιμος να πωληθεί σε οποιονδήποτε προσφέρει περισσότερα από 40 εκατομμύρια ευρώ.

Πάντως, πάρα πολλοί εμφανιζονται καχύποπτοι σχετικά με την αυθεντικότητα του έργου. Η ιστορικός λατινοαμερικανικής τέχνης Χέλγκα Πρίγκνιτζ - Πόντα επισήμανε ότι υπάρχουν «σαφείς διαφορές» μεταξύ του έργου που πρόκειται να πωληθεί και των φωτογραφιών του πρωτότυπου, σύμφωνα με το AP, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ του πίνακα που πωλείται με προτεινόμενη τιμή 40 εκατομμύρια ευρώ και προηγούμενων, ανακριβών αντιγράφων.

Η Σουζάνα Πλιέγκο, μία άλλη ιστορικός τέχνης που έχει εργαστεί για χρόνια στο αρχείο της Φρίντα Κάλο, συμφωνεί ότι ο ανακαλυφθείς πίνακας ζωγραφικής είναι πιθανότατα πλαστός. Η Πλιέγκο λέει επίσης ότι η «Φρινταμάνια» - η οποία μετέτρεψε την ίδια την καλλιτέχνη σε εμπορικό προϊόν - συμβάλλει στην απόπειρα πώλησης πλαστών έργων: «Επειδή οι πίνακές της πωλούνται τόσο ακριβά, κάποιος κάνει μια πρόταση για να δει αν κάποιος θα πειστεί».

Ο Λόπεζ από την πλευρά του δηλώνει ότι «ο χρόνος θα μας δώσει την αλήθεια».

«Όποιος αποδείξει πραγματικό ενδιαφέρον και τη δυνατότητα να πληρώσει το ποσό των 40 εκατομμυρίων ευρώ μπορεί να ξοδέψει όσο χρόνο θέλει με τους ειδικούς του να αναλύουν το έργο» αναφέρει.


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ