0 ΣΧΟΛΙΑ

Σπρίνγκστιν: Μας στοιχειώνει η αμαρτία της δουλείας

 

Ο Μπρους Σπρίνγκστιν πήρε θέση στα όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος που έχει καθιερώσει λόγω κοροναϊού με τίτλο «From His Home to Yours» (Από το σπίτι του στο δικό σας). Τα τραγούδια που επέλεξε να παίξει, είχαν ως θέμα την πολιτική διαμαρτυρία και τις φυλετικές διακρίσεις.

Ο Μπρους άνοιξε το πρόγραμμα με ένα τραγούδι που έγραψε το 2000 και έχει τίτλο «41 Shots (American Skin)». Θέμα του είναι η δολοφονία του μετανάστη από την Γουινέα, Αμαντού Ντιαλό, από αστυνομικούς της Νέας Υόρκης.

Όπως είπε «οκτώ λεπτά είναι η διάρκεια του τραγουδιού. Τόσο χρειάστηκε ο Τζορτζ Φλόιντ για να πεθάνει, με το γόνατο του αστυνομικού από την Μινεάπολη να ‘ξεκουράζεται’ πάνω στον λαιμό του. Είναι πολύς χρόνος. Τόσο όσο εκλιπαρούσε για βοήθεια και έλεγε πως δεν μπορεί να αναπνεύσει. Η αντίδραση του αστυνομικού που τον συνέλαβε ήταν η απόλυτη σιωπή. Μετά ο Τζορτζ Φλόιντ δεν είχε σφυγμό. Και όμως ο αστυνομικός συνέχιζε να πιέζει τον λαιμό του. Αναπαύσου εν ειρήνη».

«Αυτή την στιγμή σαράντα εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι. Πάνω από 100.000 πολίτες έχουν πεθάνει από τον κοροναϊό και η αντίδραση του Λευκού Οίκου είναι ανύπαρκτη. Οι Αφροαμερικάνοι πολίτες σκοτώνονται χωρίς λόγο από την αστυνομία στους δρόμους της Αμερικής. Η χώρα φλέγεται και επικρατεί χάος».

 

«Μας στοιχειώνει γενιές ολόκληρες η αμαρτία της δουλείας» ήταν τα λόγια του Μπρους Σπρίνγκστιν πριν παίξει το τραγούδι «Blind Willie McTell», του Μπομπ Ντίλαν.

«Παραμένει το μεγάλο άλυτο ζήτημα της αμερικανικής κοινωνίας. Το βάρος του στην συνείδηση μας μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο, μία γενιά μετά την άλλη. Aυτή η χαοτική εβδομάδα, γεμάτη βία στου δρόμους της Αμερικής, δεν έχει τέλος».

Ο Μπρους δεν μπορούσε να μην παίξει το τραγούδι του Μπομπ Ντίλαν σε ερμηνεία Μπίλι Χόλιντεϊ «Strange Fruit».

Κατά την διάρκεια της εκπομπής ο Σπρίνγκστιν έπαιξε μέρος της ιστορικής ομιλίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στο Μπέρμινχαμ της Αλαμπάμα, τον Μάιο του 1963 στην οποία είπε: «Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη για κάθε Αμερικανό πολίτη, ανεξάρτητα από το χρώμα, την φυλή και την θρησκεία του».


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ