0 ΣΧΟΛΙΑ

Προκαλεί η Τουρκία: Οι γεωτρήσεις μας θα γίνουν κανονικά γιατί η υφαλοκρηπίδα είναι δική μας

Το τουρκικό ΥΠΕΞ τραβάει το σκοινί στα άκρα

Στα άκρα τραβάει το σκοινί η Τουρκία καθώς επιμένει ότι η πραγματοποίηση ερευνών που θα ξεκινήσουν στην Μεσόγειο θα γίνει σε τουρκική υφαλοκρηπίδα, όπως ορίζεται από το παράνομο τουρκολυβικό σύμφωνο και δεν προτίθενται να κάνουν πίσω.

Μάλιστα, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του στο διάβημα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και στη δήλωση του υπουργού Νίκου Δένδια κάνει το κλίμα ακόμα πιο τεταμένο.

Υπενθυμίζεται ότι η κλήση του Τούρκου πρεσβευτή στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και η δήλωση του Νίκου Δένδια, αφορούν στη δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η σημερινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, σημειώνει ότι οι περιοχές που έχει σημειώσει για τις γεωτρήσεις βρίσκονται εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας που έχει δηλώσει η Τουρκία στον ΟΗΕ και τονίζει πως «Η χώρα μας θα συνεχίσει αποφασιστικά να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε αυτόν τον τομέα, την οποία έχει ανακοινώσει πολλές φορές».

«Είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις μας πραγματοποιούνται σύμφωνα με το προηγούμενο πρόγραμμα», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

«Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει», ανέφερε από την πλευρά του τη Δευτέρα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Η Τουρκία μιλώντας για «κυριαρχικά δικαιώματα» αμφισβητεί ανοικτά τα 6 ναυτικά μίλια της Ελλάδας και την υφαλοκρηπίδα της «γκριζάροντας» νησιά, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο.


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ