1 ΣΧΟΛΙΑ

Αντιδράσεις για ανάρτηση προσφύγων της Μόριας για την «ελληνική πλευρά του νησιού»

Η  Περιφερειακή Αρχή Βορείου Αιγαίου προχώρησε σε μηνυτήρια αναφορά κατά της ομάδας

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δημοσίευση μιας οργάνωσης προστασίας των μεταναστών της Μόριας από τον κοροναϊό, καθώς κάνει λόγο για «ελληνικό τμήμα του νησιού (Λέσβου)…», εξαιρώντας το ΚΥΤ της Μόριας.

Η ομάδα «MORIA CORONA AWARENESS TEAM» έχει δημιουργηθεί στην εναρξη της επιδημίας του κοροναϊού από τους ίδιους τους μετανάστες που κατοικούν στην Μόρια ώστε να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για να μην φτάσει ο ιός στον καταυλισμό.

Σε μια ανάρτησή της ανέφερε: «Από την πρώτη μέρα εμείς -η Moria Corona Awarenss Team και για τόσοι άλλοι πρόσφυγες- καλωσορίσαμε τα μέτρα απομόνωσης της ελληνικής κυβέρνησης, γιατί μας προστατεύουν από τον κοροναϊό που υπάρχει στην ελληνική πλευρά του νησιού. Τοποθετήσαμε ακόμα και αφίσες με αυτό το μήνυμα στη δομή και φτιάξαμε και βίντεο. Γνωρίζαμε ότι αυτό θα μας φέρει τόσες πολλές δυσκολίες στους πρόσφυγες, αλλά ήταν ο μόνος τρόπος».

Έπειτα από αυτο το δημοσίευμα, η Περιφερειακή Αρχή Βορείου Αιγαίου κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην αρμόδια Εισαγγελία κατά της οργάνωσης MORIA CORONA AWARENESS TEAM καθώς όπως τονίζει «σε δημοσίευσή της με ημερομηνία 21.05.2020 αναφέρεται στο «…ελληνικό τμήμα της νήσου (Λέσβου)…» ( “…Greek side of island…”), αναφερόμενη στο τμήμα της Λέσβου πλην του Κ.Υ.Τ Μόριας, υπονοώντας ότι το έδαφος της δομής δεν αποτελεί Ελληνική επικράτεια. Επειδή η αμφισβήτηση της αδιαμφισβήτητης εθνικής κυριαρχίας μας αποτελεί ποινικό αδίκημα, καταθέτουμε σχετική μηνυτήρια αναφορά στην αρμόδια Εισαγγελία».

Τι υποστηρίζει η οργάνωση

Διευκρινήσεις για την εν λόγω δημοσίευση, έδωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, Status 107,7 το μέλος της εθελοντικής οργάνωσης, Ντι Μοχάμεντ Αλί Ζαντάχ.

Η οργάνωση αποτελείται κατά δήλωσή του από μετανάστες και πρόσφυγες που μένουν μέσα στη δομή της Μόριας. Ο ίδιος τόνισε, ότι στόχος δεν ήταν να δημιουργήσουν θέμα, με τη συγκεκριμένη αναφορά, αλλά να καταδείξουν τις τεράστιες διαφορές ανάμεσα στο υπόλοιπο νησί και τη Μόρια, όπου οι συνθήκες είναι πολύ κακές, όπως οι ίδιοι λένε.

«Κανένας δεν θέλει να μείνει εδώ (στη Μόρια) ούτε για μία μέρα, είναι πολύ επικίνδυνο μέρος», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Το άρθρο με την επίμαχη αναφορά, γράφτηκε από τον υπεύθυνο ΜΜΕ της οργάνωσης και θα δούμε όπως είπε, αν θα χρειαστεί να το αλλάξουμε ή να πούμε σε όλους τι εννοούσαμε. Σε καμία περίπτωση δεν εννοούσαμε τον «διαχωρισμό» του νησιού.

Σύμφωνα με το μέλος της οργάνωσης, που είναι και ο ίδιος μετανάστης, ο οποίος ζει στη Μόρια με την οικογένειά του και κατάγεται από το Αφγανιστάν, δεν έχουν χρηματοδότηση από καμία πηγή, αλλά έχουν βοήθεια σε αναγκαία υλικά από άλλη οργάνωση, την ελληνική Stand By Me. Σύμφωνα με τον ίδιο, η «MORIA CORONA AWARENESS TEAM» δραστηριοποιείται στην ενημέρωση για τον κοροναϊό.

Σε διευκρινιστική ανάρτηση που έβγαλε η ομάδα στην σελίδα της στο Facebook αναφέρει ότι «κάποιοι νομιζουν ότι θέλουμε να πάρουμε ένα μέρος από την Ελλάδα ή τη Λέσβο. Δεν θέλουμε. Αναγκαζόμαστε να μείνουμε εδώ και να περιμένουμε για μήνες. Αν μπορούσαμε θα φεύγαμε αμέσως[…] Για εμάς η Μόρια είναι η κόλαση και το υπόλοιπο νησί είναι η Λέσβος και εμείς το λέμε  η ‘ελληνική πλευρά’. Κανείς από εμάς δεν θέλει τίποτα άλλο από το να φύγει το γρηγορότερο. Αν κάποιος νομίζει ότι θέλουμε να πάρουμε κάτι, δεν καταλαβαίνει την κατάστασή μας».

Η επίμαχη ανάρτηση:

 


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣΧΟΛΙΑ
Plomari65 - 25/5/2020 17:42

Nα'τα μας !

ΕΠΟΜΕΝΟ