0 ΣΧΟΛΙΑ

Κυπραίος: Δικαιώθηκε 9 χρόνια μετά ο δημοσιογράφος που έχασε την ακοή του από κρότου-λάμψης των ΜΑΤ

Ο δημοσιογράφος είχε πέσει θύμα αναίτιας αστυνομικής βίας σε διαδήλωση στις 15 Ιουνίου 2011

Χρειάστηκε να περάσουν εννέα ολόκληρα χρόνια για να δικαιωθεί ο δημοσιογράφος Μανώλης Κυπραίος ο οποίος ενώ κάλυπτε την μεγάλη διαδήλωση της 15η Ιουνίου 2011 δέχθηκε επίθεση από άνδρες των ΜΑΤ με κρότου-λάμψης και ενώ βρισκόταν μέσα σε στοά.

Ο Κυπραίος από την ένταση της κρότου – λάμψης έχασε την ακοή του, ενώ στην προσπάθειά του να διαφύγει, ξυλοκοπήθηκε αναίτια από την τότε ομάδα «ΔΕΛΤΑ».

Σήμερα, εννιά χρόνια μετά την επίθεση, ο δημοσιογράφος δικαιώθηκε επιτέλους για την αστυνομική αυθαιρεσία εναντίον του με τον ίδιο να γράφει χαρακτηριστικά στο Twitter: «Καλημέρα! Με την απόφαση Α8144/15-5-2020 η δικαιοσύνη καταδίκασε τα ΜΑΤ για την επίθεση εναντίον μου στις 15/06/2011. Μια μεγάλη νίκη για τη δημοκρατία, τους πολίτες, τον (αγωνιζόμενο) Τύπο και τη δικαιοσύνη. Μείναμε όρθιοι έστω και εννιά χρόνια μετά...»

«Αν παλέψουμε δίκαια, με υπομονή και επιμονή, ακόμη και οι ανεμόμυλοι πέφτουν», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο έμπειρος πολεμικός ανταποκριτής δέχθηκε επίθεση από τους αστυνομικούς, παρόλο που είχε δείξει τη δημοσιογραφική του ταυτότητα.

Σημειώνεται ότι μόλις τον περασμένο Μάρτη άγνωστοι είχαν εισβάλει στο σπίτι του Μ. Κυπραίου. Οι δράστες αφαίρεσαν τον σκληρό δίσκο από τον υπολογιστή του, καθώς και τον φορητό υπολογιστή, ενώ βγαίνοντας κάρφωσαν με μαχαίρι στην πόρτα του σπιτιού τη φωτογραφία του.

Σήμερα ο Μανώλης Κυπραίος είναι κωφός και από τα δύο αυτιά και αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων υγείας (μετατραυματικό στρες, υπολειτουργία λαβυρίνθου, πρόβλημα στη βάδιση), ενώ έχει υποβληθεί σε δύο επεμβάσεις στο κεφάλι για την τοποθέτηση κοχλιακού εμφυτεύματος.

Η υπόθεση έφτασε για πρώτη φορά σε δικαστική αίθουσα το 2017, για να καταλήξει τον Ιούλιο του 2018 σε μια προδικαστική απόφαση που ζητούσε από το Δημόσιο να καταθέσει αντίγραφο της λήψης των καμερών ασφαλείας στο σημείο, ενώ έκανε δεκτό το αίτημα της αστυνομίας να εξεταστεί ο Μ. Κυπραίος από εμπειρογνώμονα ΩΡΛ ώστε να διαπιστωθεί η αναπηρία του.

Οι εκθέσεις των ανεξάρτητων ειδικών τεχνικών εμπειρογνωμόνων που ορίστηκαν από το δικαστήριο πιστοποιούσαν πως ο Κυπραίος δέχθηκε χειροβομβίδα κρότου-λάμψης και είναι κωφός άμφω με σοβαρά προβλήματα υγείας. Παρά την αντίθετη πραγματογνωμοσύνη του Δημοσίου, η υπόθεση επέστρεψε στα δικαστήρια τον Σεπτέμβριο του 2019 και σήμερα έληξε υπέρ του ρεπόρτερ.

Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση για τον Τύπο στη χώρα μας και την ελευθερία άσκησης του επαγγέλματος, καθώς ειδικά την περίοδο μέχρι το 2015, πολλοί δημοσιογράφοι είχαν στοχοποιηθεί και δεχθεί επιθέσεις από ενστόλους την ώρα που ασκούσαν το επάγγελμά τους.

Η υπόθεση του Μανώλη Κυπραίου, μαζί με τους επίσης σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι των Γιάννη Καυκά (σε διαδήλωση του Μαΐου 2011) και Μάριου Λώλου, τότε προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Φωτορεπόρτερ, είναι τρεις από τις υποθέσεις για τις οποίες η Διεθνής Αμνηστία τον Ιούνιο του 2015 ζητούσε από τις ελληνικές αρχές να εξασφαλίσουν τόσο την άμεση ταυτοποίηση των δραστών όσο και την παραπομπή τους σε δίκη.


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ