0 ΣΧΟΛΙΑ

Η Γερουσία των ΗΠΑ «κόβει» τη δύναμη του Τραμπ

Νομοσχέδιο μειώνει την στρατιωτική εξουσία του προέδρου

Η Γερουσία των ΗΠΑ βάζει φρένο στις βλέψεις του Ντόναλντ Τραμπ στη Μέση Ανατολή καθώς σύμφωνα με νέο νομοσχέδιο που ενέκρινε περιορίζεται η εξουσία του προέδρου να διεξάγει πόλεμο εναντίον του Ιράν.

Το Ψήφισμα περί Πολεμικών Εξουσιών που εγκρίθηκε μάλιστα με τις ψήφους και Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών ζητά από τον πρόεδρο Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα που έχουν εμπλακεί σε εχθροπραξίες με το Ιράν, εκτός και αν το Κογκρέσο κηρύξει τον πόλεμο ή δώσει την έγκρισή του για τη χρήση στρατιωτικής βίας.

Υποχρεώνεται επίσης ο πρόεδρος, πριν ξεκινήσει οποιονδήποτε «επιθετικό πόλεμο», να ζητήσει να διεξαχθεί συζήτηση και ψηφοφορία στο Κογκρέσο, που είναι ο μοναδικός θεσμός, με βάση το Σύνταγμα, που έχει την εξουσία να κηρύττει πόλεμο.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει διαμηνύσει ότι θα ασκήσει βέτο.

Το κείμενο εγκρίθηκε με ψήφους 55 υπέρ έναντι 45 κατά, αφού στηρίχθηκε και από οκτώ Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές και ήρθε μετά και την εντολή που έδωσε ο Τραμπ για τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος διατηρεί την εξουσία να διατάξει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στην περίπτωση μιας «επικείμενης» επίθεσης εναντίον της χώρας.


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ