0 ΣΧΟΛΙΑ

Το Μπιγκ Μπεν εκπέμπει SOS! Μεγαλύτερες οι ζημιές από τους βομβαρδισμούς των Ναζί (ΦΩΤΟ)

Το κόστος για την αποκατάστασή του αυξήθηκε κατά σχεδόν 23 εκατομμύρια ευρώ

Μπιγκ Μπεν, ένα από τα πιο εμβληματικά σύμβολα του Λονδίνου, στέκει εδώ και αιώνες μπροστά από το βρετανικό κοινοβούλιο. Ο Πύργος του Ρολογιού, όμως, εκπέμπει SOS!

Γιατί; Γιατί η ζημιά που έχει υποστεί το Μπιγκ Μπεν είναι μεγαλύτερη από τη ζημιά που υπέστη από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε σχέση με αυτό που θεωρούνταν αρχικά. Μοιραία, όπως ανακοίνωσαν ειδικοί το κόστος για την αποκατάστασή του αυξήθηκε κατά σχεδόν 23 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ηλικίας 177 ετών πύργος είναι περιστοιχισμένος από σκαλωσιές την τελευταία τριετία καθώς πραγματοποιούνται έργα αναστήλωσης και αποκατάστασης στο διάσημο ρολόι του που ζυγίζει 12 τόνους.

Το γεγονός ότι οι εργάτες κατάφεραν να προσεγγίσουν τον ύψους 96 μέτρων πύργο τους επέτρεψε να διαπιστώσουν και άλλα προβλήματα πάνω του, όπως η καταστροφή που του έχει προκαλέσει η μόλυνση και ο αμίαντος.

Η Βουλή των Κοινοτήτων και οι Επιτροπές της Βουλής των Λόρδων ανακοίνωσαν ότι ενημερώθηκαν πως για την αποκατάσταση του Μπιγκ Μπεν στην μορφή που είχε παλαιότερα ο προϋπολογισμός θα πρέπει να αυξηθεί από τα 72,6 εκατομμύρια ευρώ στα σχεδόν 95 εκατομμύρια.

Ο Ίαν Έιλις, ο γενικός διευθυντής της Βουλής των Κοινοτήτων, δήλωσε ότι το έργο της αποκατάστασης του Μπιγκ Μπεν υπήρξε πιο πολύπλοκο από το αναμενόμενο. “Η κατανόηση της πλήρους έκτασης της ζημιάς στον πύργο δεν ήταν εφικτή μέχρι που τοποθετήθηκαν οι σκαλωσιές”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Ανάμεσα στα άλλα προβλήματα ήταν η καταστροφή που προκάλεσαν στο Μπιγκ Μπεν οι βομβαρδισμοί στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που αποκαλύφθηκε ότι ήταν μεγαλύτερη από ό,τι θεωρούνταν αρχικά.

Παρότι ο Πύργος επέζησε των βομβαρδισμών, η οροφή του και η πλάκα του ρολογιού επλήγησαν από μια αεροπορική επιδρομή τον Μάιο του 1941, η οποία κατέστρεψε τον κεντρικό χώρο της Βουλής των Κοινοτήτων.

Οι τελευταίες εργασίες ανακαίνισης της κατασκευής, στη διάρκεια των οποίων η καμπάνα του ρολογιού σίγησε, αναμένεται να ολοκληρωθούν τον επόμενο χρόνο.

Τα έργα για την κατασκευή, που το 2012 μετονομάστηκε σε Πύργο της Ελισάβετ, πραγματοποιούνται ξεχωριστά από την προγραμματισμένη πλήρη ανακαίνιση του Παλατιού του Ουεστμίνστερ που εκτιμάται ότι θα κοστίσει σχεδόν 4,8 δισεκ. ευρώ και αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα του χρόνου.

Πηγή: newsit.gr


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ