0 ΣΧΟΛΙΑ

Εκτελέστηκε στην ηλεκτρική καρέκλα θανατοποινίτης στο Τενεσί των ΗΠΑ

Στην εκτέλεση του θανατοποινίτη Λι Χολ προχώρησαν το βράδυ της Πέμπτης οι αρχές της Πολιτείας του Τενεσί των ΗΠΑ, ο οποίος μάλιστα είχε επιλέξει να πεθάνει στην ηλεκτρική καρέκλα.

Ο 54χρονος Χολ πριν από τριάντα περίπου χρόνια – το 1991- είχε σκοτώσει την πρώην σύντροφό του καίγοντάς την ζωντανή.

Ο Λιρόι – Λι- Χολ επέλεξε την ηλεκτρική καρέκλα αντί της χορήγησης με ενδοφλέβια ένεση θανατηφόρου κοκτέιλ φαρμακευτικών ουσιών, καθώς ο νόμος στο Τενεσί δίνει τη διακριτική ευχέρεια στους θανατοποινίτες να διαλέξουν τον τρόπο εκτέλεσής τους από το 1999.

Ο Χολ το 1991 αφού κατανάλωσε μεγάλη ποσότητα μπίρας, περίμενε την επί πέντε χρόνια σύντροφό του, Τρέισι Κρόζερ, μπροστά στο σπίτι της γιαγιάς της κι όταν εκείνη έφθασε εκεί διαπληκτίστηκε μαζί της. Στην συνέχεια την περιέλουσε με βενζίνη ενώ εκείνη καθόταν στη θέση του οδηγού μέσα στο αυτοκίνητό της και της έβαλε φωτιά. Η κοπέλα υπέστη εγκαύματα στο 95% του σώματός της και πέθανε μια μέρα μετά. Ισχυρίστηκε μετά τη σύλληψή του πως απλά ήθελε να της κάψει το αυτοκίνητο, πράγμα που είχε κάνει ήδη μια φορά.

Ο φόνος της Κρόζερ από τον Χολ έγινε τρεις εβδομάδες μετά τον χωρισμό τους, την άνοιξη του 1991. Μια περίοικος είδε πυρκαγιά στη μέση του δρόμου, κάλεσε την πυροσβεστική και την αστυνομία. Ο γιος της έτρεξε να βοηθήσει το θύμα.

Οι συνήγοροι του Χολ έκαναν πολλαπλές προσφυγές στην πολιτειακή και την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη για να αναθεωρηθεί η ποινή του, ειδικά αφού τυφλώθηκε στη φυλακή, επειδή δεν του προσφέρθηκε επαρκής θεραπεία για το γλαύκωμα από το οποίο έπασχε. Ωστοσο, όλες οι εφέσεις τους απορρίφθηκαν και χθες ο κυβερνήτης της Πολιτείας αυτής του νότου, ο Μπιλ Λι, αρνήθηκε να δείξει επιείκεια και ξεκαθάρισε ότι δεν ήταν «διατεθειμένος να επέμβει». Η τελευταία προσφυγή των συνηγόρων του στο Ανώτατο Δικαστήριο, με την επίκληση του γεγονότος ότι μια ένορκος ήταν θύμα συζυγικής βίας και άρα η αμεροληψία της ήταν αμφισβητούμενη, απορρίφθηκε και αυτή.

Ο Λι Χολ έγινε ο 21ος θανατοποινίτης που εκτελέστηκε στις ΗΠΑ από την αρχή του 2019.


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ