0 ΣΧΟΛΙΑ

Η υπόγεια πόλη της Αυστραλίας απ' όπου οι κάτοικοί της δεν θέλουν να φύγουν!

Το Κούμπερ Πέντι είναι μια πόλη της Αυστραλίας που έχει μια παγκόσμια ιδιαιτερότητα: βρίσκεται κάτω από τη!

Η περιοχή διαθέτει πλούσιο κοίτασμα οπαλίου και γι’ αυτό το λόγο πολλοί μεταλλωρύχοι έχουν σπεύσει εκεί για να δουλέψουν. Ωστόσο, η θερμοκρασία στην επιφάνεια της γης είναι σχεδόν ανυπόφορη. Το καλοκαίρι το θερμόμετρο δείχνει ως και 53 βαθμούς Κελσίου και γι’ αυτοί οι μεταλλωρύχοι αποφάσισαν να κατασκευάσουν σπίτια και να μένουν κάτω από την επιφάνεια της γης, όπου είναι πιο δροσερά.

Τα υπόγεια σπίτια ή αλλιώς «πιρόγες», έχουν την τέλεια θερμοκρασία, πάντα σταθερή, και δεν χρειάζεται κανείς ούτε συστήματα κλιματισμού ούτε θέρμανσης. Επικρατεί σταθερά μία άνετη θερμοκρασία.

Οι Clare Richardson και Henning Goll του BBC βρέθηκαν στην υπόγεια αυτή πόλη και μίλησαν με τους κατοίκους της.

 «Είμαι μεταλλωρύχος. Ασχολούμαι με την εξόρυξη οπάλιων λίθων εδώ και 53 χρόνια. Το δοκίμασα, πήγε καλά και ασχολούμαι με αυτό μέχρι και σήμερα», διηγείται ο Jason Wright, κάτοικος της περιοχής.

«Άπαξ και συνηθίσεις να μένεις κάτω από το έδαφος δεν θα θες να μείνεις σε κανονικό σπίτι. Δεν χρειαζόμαστε ποτέ θέρμανση, ούτε κλιματιστικό. Είναι όλα πολύ δροσερά», τονίζει.

«Το καλοκαίρι καταγράψαμε θερμοκρασία 53 βαθμούς Κελσίου. Αυτό είναι ανυπόφορο. Εξωφρενικά καυτό. Είναι σαν να βρίσκεσαι σε φούρνο, ιδίως όταν έρχονται άνεμοι από το βορρά. Εδώ μέσα η θερμοκρασία είναι σταθερή στους 24 Βαθμούς Κελσίου», αναφέρει.

«Ειλικρινά, βρισκόμαστε πιθανότατα στο παγκοσμίως μεγαλύτερο ντεπόζιτο οπάλιου λίθου», λέει η Margaret, κάτοικος της περιοχής.

«Είναι εξαιρετικά εδώ. Δεν θα άλλαζα ποτέ την περιοχή», υποστηρίζει ένας άλλος κάτοικος.


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ