0 ΣΧΟΛΙΑ

Έφυγε από τη ζωή ο «θρύλος του κρασιού», Θανάσης Παπαϊωάννου

Έφυγε σε ηλικία 92 ετών ο θρύλος του ελληνικού κρασιού, ο Θανάσης Παπαϊωάννου

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα (14/8/2019) στις 5 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα στην Αρχαία Νεμέα.

Ο Θανάσης Παπαϊωάννου, ίδρυσε το Κτήμα Παπαϊωάννου στη Νεμέα Κορινθίας παράγοντας μερικα από τα αρτιότερα και πιο πολυβραβευμένα αγιωργίτικα κρασιά. Είναι από τους πρώτους Ελληνες παραγωγούς που συνέβαλαν και προώθησαν την ιδέα ότι το κρασί πρέπει να διατηρεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, τα οποία προέρχονται από την ποικιλία, τη θέση του αμπελώνα, καθώς και τις διαδικασίες που γίνονται από τον αμπελουργό-παραγωγό, χάριν μιας βιολογικής ισορροπίας.

Γεννημένος το 1928 «μέσα στα αμπέλια» όπως είχε δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξή του στο παρελθόν ξεκίνησε την επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο του κρασιού ήδη από το 1957 ξεκινώντας με 17 στρέμματα αμπέλια από την πατρική περιουσία. Είχε ακόμη στην διάθεσή του μια αποθήκη, δυο μεγάλα βαρέλια, ένα πατητήρι (ληνό) και μια τσιπουριά (το τότε πιεστήριο).

Η σοδειά του 1981 έδωσε το πρώτο εμφιαλωμένο κρασί με το όνομά του -μέχρι τότε βρισκόταν πίσω από μερικά από τα πιο πετυχημένα ελληνικά κρασιά, όπως το ροζέ Cellar ή κάποιες από τις δημοφιλείς ετικέτες του Καμπά και του Καλλιγά.

Το 1988 κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το κρασί που έμελε στο εξής να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος του παραγωγού: το «Κτήμα Παπαϊωάννου».

Ένα κρασί που ουσιαστικά έκανε γνωστά και δημοφιλή τα κρασιά της Νεμέας στο ευρύτερο κοινό. Μέχρι τότε το Αγιωργίτικο δεν ήταν παρά μια πολύτιμη ποικιλία που συμμετείχε αφανώς σε ορισμένα από τα καλύτερα κόκκινα κρασιά της εποχής- αν και φιάλες ΟΠΑΠ Νεμέα κυκλοφορούσαν ήδη στο εμπόριο.


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ