18 ΣΧΟΛΙΑ

Μητσοτάκης: Πακέτο 24 δισ. για την επανεκκίνηση της οικονομίας (VIDEO)

Μείωση ΦΠΑ σε 13% - Επιδότηση εργασίας -Φοροελαφρύνσεις - Πρόγραμμα γέφυρα 24 δισ. - Το επικαιροποιημένο σχέδιο για τη επανεκκίνηση της οικονομίας και του τουρισμού, ύψους 24 δισ. ευρώ συνολικά, παρουσίασε ο πρωθυπουργός

Πακέτο 24 δισ. για να «νικήσουμε και στον πόλεμο της οικονομίας» τα οποία θα διατεθούν σε τρεις πυλώνες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό. Οι τρεις πυλώνες είναι η  στήριξη εργασίας, η μείωση  φόρων και η  τόνωση της επιχειρηματικότητας. Όπως είπε είναι πρόγραμμα γέφυρα προκειμένου από την ύφεση που έφερε η υγειονομική καταιγίδα σε όλο τον κόσμο να περάσουμε στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη.

Ετσι, πρόγραμμα επιδότησης εργασίας αντί για επιδόματα ανεργίας, επιλέγει η κυβέρνηση στην ώρα της μεγάλης κρίσης. Όπως εξήγγειλε ο Πρωθυποθυργός «κλειδί» των νέων μέτρων θα αποτελέσει το Πρόγραμμα «Συν + Εργασία» με δαπάνες 1 δισ. ευρώ που θα ενισχυθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE.

«Η πανδημία ανέκοψε την πορεία προς την ανάκαμψη», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας τις παρεμβάσεις ύψους 24 δισ. για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Όπως τόνισε, η Ειδική αποζημίωση για αναστολή λειτουργίας και οι μειώσεις ενοικίων θα συνεχιστούν και τον Ιούνιο ή και τον Ιούλιο, για επιχειρήσεις και εργαζόμενους σε κλάδους που πλήττονται.

Έως τα τέλη Οκτωβρίου οι συμβάσεις εργασίας θα προσαρμόζονται, αλλά οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν σχεδόν ίδιο μισθό και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.

Επίσης:

- Παρατείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας

- Για 5 μήνες μειώνεται από 24% σε 13% ο ΦΠΑ για εισιτήρια μέσα μεταφοράς σε πλοία, λεωφορεία, αεροπλάνα

- Σχεδιάζονται Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού για τους οικονομικά ασθενέστερους

- Μειώνεται ο ΦΠΑ σε καφέ, μη αλκοολούχα και θερινά σινεμά

- Μειώνεται η προκαταβολή φόρου. Η μείωση θα είναι όπως τόνισε «γενναία», αλλά το ακριβές ποσοστό της οποίας θα ανακοινωθεί αργότερα μετά από μελέτη.

- Θα συνεχιστεί η Επιστρεπτέα προκαταβολή 1 δις. και τον Ιούνιο

- Θα δοθούν δάνεια 7 δις. ευρώ με κάλυψη από το Ταμείο εγγυοδοσίας

- Ως τον Σεπττέμβριο θα συνεχιστεί η αναστολή πληρωμής τόκων δανείων

Αναλυτικά το διάγγελμα Μητσοτάκη

«Συμπολίτες μου,

Επικοινωνώ και πάλι μαζί σας στο τέλος του πρώτου κύκλου της αναμέτρησης με την πανδημία. Αλλά και στην αφετηρία μίας νέας περιόδου, με επίκεντρο την οικονομία και την κοινωνία.

Γιατί σήμερα θα σας παρουσιάσω το κυβερνητικό σχέδιο για τους επόμενους μήνες. Θα σας μιλήσω για το πώς θα προστατεύσουμε τον κόσμο της εργασίας. Ποιες μειώσεις φόρων θα δρομολογηθούν. Πώς θα ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά ώστε να στηριχθούν όλες οι επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες.

Και θα σας πω, ακόμη, τι θα κάνουμε για να τονώσουμε τον κλάδο του τουρισμού, που είναι τόσο ζωτικός για τον τόπο μας.

Μέχρι σήμερα, πετύχαμε να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού. Θωρακίσαμε τη δημόσια υγεία και περιορίσαμε τις απώλειες. Στηρίξαμε το εισόδημα των πολιτών και κρατήσαμε όρθιες τις επιχειρήσεις μας. Κάναμε τη χώρα μας παράδειγμα προς μίμηση στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Και το καταφέραμε όλοι μαζί.

Σας ευχαριστώ που μένετε υπεύθυνοι και τώρα, που σταδιακά αίρονται τα περιοριστικά μέτρα.

Με την ίδια ωριμότητα και πειθαρχία καλούμαστε να μετατρέψουμε τους μήνες που έρχονται σε μία γέφυρα, η οποία από την άμυνα για την υγεία θα μας περάσει στην επίθεση προς την πρόοδο. Για να κερδίσουμε, έτσι, τον χρόνο και το έδαφος που χάθηκαν στην υγειονομική καταιγίδα.

Ποτέ δεν έκρυψα πως η μάχη για την ζωή θα έχει βαρύ οικονομικό αντίκτυπο. Σε όλον τον κόσμο, άλλωστε, το κόστος είναι, ήδη, τεράστιο: Οι άνεργοι στην Αμερική ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια. Και στην Ευρώπη καταρρέουν μαζί παραγωγή και ζήτηση. Μιλάμε για μία παγκόσμια οικονομική κρίση, που όμοιά της δεν έχουμε δει εδώ και τρεις γενιές.

Ειδικά για την Ελλάδα, ο κίνδυνος είναι ίσως μεγαλύτερος. Όχι μόνο γιατί η κρίση πλήττει κομβικούς τομείς, όπως ο τουρισμός και η εστίαση. Αλλά και γιατί η πανδημία ανέκοψε την πορεία της χώρας σε μία εποχή που έμπαινε ορμητικά σε τροχιά ανάπτυξης.

Ο Ιανουάριος κι ο Φεβρουάριος ήταν εξαιρετικοί μήνες για την οικονομία. Μοιάζουν όμως, ήδη, τόσο μακρινοί. Οφείλουμε, λοιπόν, να ξαναπιάσουμε το νήμα της προόδου, ώστε από χώρα-παράδειγμα στην άμυνα κατά του ιού, ν’ αναδειχθούμε και σε κράτος-πρότυπο για την επιστροφή στην ευημερία.

Πολύτιμα όπλα μας θα είναι η εμπιστοσύνη που οικοδομήθηκε ανάμεσα σε πολίτες και Πολιτεία. Αλλά και ο βηματισμός της κοινωνίας, με οδηγό ένα οργανωμένο κυβερνητικό σχέδιο. Θα περάσουμε, έτσι, από το στάδιο της πρόταξης της υγείας με στήριξη της οικονομίας, σε αυτό της τόνωσης της οικονομίας με διαρκή επιφυλακή στην υγεία.

Για να ακολουθήσει το φθινοπωρινό σχέδιο για το πώς θα επανέλθουμε στο δρόμο της ισχυρής ανάπτυξης. Έτσι ώστε το 2021, ένα έτος εμβληματικό για την πατρίδα μας, η χώρα να βαδίσει σταθερά προς το αισιόδοξο μέλλον της.

Συμπολίτες μου,

Το πρόγραμμα της μετάβασης από την αβεβαιότητα του σήμερα στην ασφάλεια του αύριο θα ανεβάσει το ύψος των παρεμβάσεών μας στα 24 δισ. Και εδράζεται σε τρεις πυλώνες: Στήριξη εργασίας, μείωση φόρων, τόνωση επιχειρηματικότητας.

Έχει, δηλαδή, τα εξής χαρακτηριστικά: Ενισχύει την συνοχή της κοινωνίας, προστατεύοντας τις θέσεις απασχόλησης. Ανακουφίζει τα νοικοκυριά, μειώνοντας τα καθημερινά τους έξοδα. Και διευκολύνει τον κόσμο της αγοράς, ώστε να κινητοποιηθεί ξανά.

Με άλλα λόγια, και αυτή η δέσμη μέτρων έχει κοινωνική σφραγίδα και αναπτυξιακή υπογραφή. Είναι, όμως, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της συγκεκριμένης περιόδου.

Κλειδί του σχεδιασμού είναι το έκτακτο και προσωρινό πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για την απασχόληση. Όπως δηλώνει και το όνομά του, είναι η σύμπραξη του κράτους και όλων των δυνάμεων της παραγωγής, ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Θυμίζω ότι έως τώρα στην Ελλάδα οι απολύσεις ήταν λιγότερες από όσες καταγράφονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες της χώρας ενισχύθηκαν με τον μισθό ειδικού σκοπού. Ενώ το κράτος κάλυψε πλήρως τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Το ευνοϊκό αυτό καθεστώς επεκτείνεται όχι μόνο στον Μάιο, αλλά και για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο για τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο.

Στο εξής, όμως, η επιδότηση της εργασίας σε αναστολή θα συνδυάζεται με τη χρηματοδότηση της πραγματικής απασχόλησης.

Συνάντησα ξενοδόχους που με ρωτούσαν πώς θα απασχολήσουν όλο το προσωπικό τους, όταν φέτος οι πελάτες θα είναι πολύ λιγότεροι από όσους συνήθως φιλοξενούν. Τον ίδιο προβληματισμό έχουν και επαγγελματίες της εστίασης, που ξανανοίγουν τη Δευτέρα που μας έρχεται τα μαγαζιά τους ύστερα από τρεις μήνες.

Έχουν δίκιο. Τους άκουσα και τους απαντώ: Οι επιχειρήσεις που είδαν τον τζίρο τους να εξανεμίζεται και τώρα αντιμετωπίζουν χαμηλότερη ζήτηση θα μπορούν, έως τα τέλη Οκτωβρίου, να προσαρμόζουν ανάλογα και τον χρόνο εργασίας των υπαλλήλων τους.

Οι τελευταίοι, ωστόσο, αν χρειαστεί να δουλέψουν λιγότερο, θα εξακολουθήσουν να αμείβονται σχεδόν με τον ίδιο μισθό. Και με πλήρως καλυμμένες τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Με ποιον τρόπο; Γιατί το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς στην αμοιβή.

Και, βέβαια, όριο ασφαλείας θα παραμένει ο βασικός μισθός. Ενώ παρατείνονται και όλα τα επιδόματα ανεργίας, ώστε κανείς να μη μείνει απροστάτευτος.

Με λίγα λόγια, αυτός ο μηχανισμός ενίσχυσης της απασχόλησης απ’ τη μία πλευρά επιτρέπει στις επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν να ανασάνουν, μειώνοντας το κόστος εργασίας και επιτρέποντάς τους ευελιξία στη διάταξη του προσωπικού τους. Απ’ την άλλη, θωρακίζει την απασχόληση, αποκλείοντας κάθε απόλυση εργαζομένου που μπαίνει σε αυτό το πλαίσιο, και προστατεύει τις αποδοχές.

Στο δίλημμα, συνεπώς, «επίδομα ανεργίας ή ενίσχυση εργασίας», επιλέγω την ενίσχυση εργασίας. Είναι η μόνη υπεύθυνη και ρεαλιστική απάντηση στα λουκέτα που απειλούν, πια, όλες τις οικονομίες.

Τονίζω και πάλι ότι είναι μια παρέμβαση που έχει προσωρινό χαρακτήρα. Αυτόν το δρόμο ακολουθούν, άλλωστε, χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Αυστρία, με στόχο να ανακόψουν την επίθεση της ανεργίας.

Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE. Σε πρώτη φάση θα κοστίσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Και βέβαια ακόμα δεν έχουμε συνυπολογίσει στο σχέδιό μας τα ευρωπαϊκά κεφάλαια που θα λάβουμε από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης.

Η κοινή πρωτοβουλία Γαλλίας και Γερμανίας, που ανακοινώθηκε πριν από λίγες μέρες, είναι ένα σημαντικό βήμα προς μία πραγματική Ευρώπη της αλληλεγγύης.

Συμπολίτες μου,

Το δεύτερο σκέλος του σχεδίου αφορά τη φορολογική ανακούφιση πολιτών και επιχειρήσεων. Ιδίως στον τουρισμό, στις μεταφορές, στην εστίαση και στον πολιτισμό.

Έτσι, για τους επόμενους πέντε μήνες μειώνεται από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ σε κάθε τύπου εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς. Ξέρω τη σημασία που έχει η φθηνότερη μετακίνηση με το λεωφορείο, με το πλοίο ή και με το αεροπλάνο. Και θέλω όσοι μετακινούνται και πάνε διακοπές το καλοκαίρι να το κάνουν με όσο το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση.

Σύντομα, επίσης, θα ανακοινωθούν προγράμματα στήριξης του εσωτερικού τουρισμού, για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.

Ταυτόχρονα, μειώνουμε τον ΦΠΑ στα προϊόντα καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά. Αλλά και στα εισιτήρια των θερινών σινεμά.

Οι άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού περιλαμβάνονται και αυτοί στο νέο πρόγραμμα. Και θα ενισχυθούν περισσότερο με ειδικές πρόνοιες στις εβδομάδες που έρχονται.

Πρόκειται για τομές που αναζωογονούν την κατανάλωση. Τονώνουν την αγοραστική δύναμη. Αλλά αυξάνουν και τον τζίρο των επαγγελματιών του τουρισμού και της εστίασης.

Γι’ αυτούς παρατείνεται, για όλο το καλοκαίρι, και η μείωση ενοικίου κατά 40%.

Και κάτι, νομίζω, ιδιαίτερα κρίσιμο: Η προκαταβολή φόρου, επιτέλους, μειώνεται. Πράγματι, είναι άδικο να καλείται κανείς να προπληρώσει φόρους με βάση τα όποια κέρδη είχε τη μία χρονιά, όταν αυτά -ειδικά φέτος- θα είναι πολύ λιγότερα.

Η προκαταβολή φόρου, λοιπόν, θα μειωθεί γενναία. Και το ακριβές ποσοστό θα ανακοινωθεί σύντομα, ύστερα από μελέτη.

Θα σημειώσω, πάντως, ότι οι μειώσεις φόρων στην κατανάλωση θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Αποτελούν, όπως εξήγησα, μέτρα-γέφυρα για να περάσουμε από την πλευρά της ύφεσης στην όχθη της ανάπτυξης όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα.

Πυλώνας τρίτος: Η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Μέσα στον Μάιο δρομολογείται η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Και μάλιστα αυτή επεκτείνεται και σε επιχειρήσεις που ίσως δεν πληρούσαν τα κριτήρια του πρώτου σταδίου.

Για το πρόγραμμα αυτό θα διατεθεί 1 ακόμη δισεκατομμύριο. Ενεργοποιείται, επίσης, και το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων, κινητοποιώντας 7 δισεκατομμύρια μέσα στο 2020. Οι επιχειρήσεις θα έχουν, έτσι, τη δυνατότητα για γρήγορη και εύκολη χρηματοδότηση, με το Δημόσιο να εγγυάται έως και το 80% των δανείων.

Και, τέλος, αναστέλλονται έως τον Σεπτέμβριο οι πληρωμές χρεολυσίων και δόσεων δανείων που έχουν επιχειρήσεις συγκεκριμένων κλάδων. Τις λεπτομέρειες θα αναλύσουν σε λίγο οι αρμόδιοι Υπουργοί.

Και ειδική αναφορά θα υπάρξει στον τουρισμό. Η τουριστική περίοδος ξεκινά 15 Ιουνίου, ημερομηνία από την οποία θα μπορούν να ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία.

Και από 1η Ιουλίου, σταδιακά, θα ξεκινήσουν και οι απευθείας πτήσεις εξωτερικού προς τους τουριστικούς μας προορισμούς.

Στους επισκέπτες μας θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ και θα τηρούνται τα γενικά υγειονομικά μας πρωτόκολλα, που δεν θα σκιάσουν, ωστόσο, ούτε τον λαμπερό μας ήλιο ούτε τη φυσική ομορφιά της Ελλάδας.

Όπλο μας είναι τα διαβατήριο ασφάλειας, αξιοπιστίας και υγείας που έχει κερδίσει η χώρα μας. Η μεγάλη της φήμη. Η υγειονομική ασπίδα, σε κάθε τόπο φιλοξενίας. Και βέβαια, το μεράκι του Έλληνα που πάντα τον εμπνέει ο Ξένιος Δίας.

Ας αντικρίσουμε, όμως, με θάρρος την πραγματικότητα: Τον Απρίλιο και τον Μάιο ο τουρισμός βρέθηκε στο ναδίρ. Ό,τι πετύχουμε, λοιπόν, φέτος θα είναι κέρδος.

Και θα το ξαναπώ: Προτεραιότητα είναι να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας. Και να βοηθήσουμε τους επαγγελματίες του κλάδου να ετοιμάσουν την μεγάλη τους αντεπίθεση το 2021. Γιατί η υπεράσπιση της απασχόλησης αποτελεί προϋπόθεση για την επιστροφή στην ανάπτυξη. Και η μαζική απώλεια θέσεων εργασίας δεν σημαίνει παρά διόγκωση των ανισοτήτων.

Συμπολίτες μου,

Όπως κερδίσαμε τη μάχη της υγείας, θα νικήσουμε και στον πόλεμο της οικονομίας.

Θα πρέπει, όμως, να επιδείξουμε την ίδια πειθαρχία, την ίδια προσαρμοστικότητα και την ίδια αλληλεγγύη, που προκάλεσαν τον παγκόσμιο θαυμασμό για την Ελλάδα.

Αποστολή μου είναι να βλέπω τη μεγάλη εικόνα και να επιμερίζω με όσο πιο δίκαιο τρόπο το βάρος της κρίσης. Ναι, είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Αλλά αποδείξαμε, ως λαός, ότι δεν φοβόμαστε τα δύσκολα. Κυρίως, δεν φοβόμαστε να αλλάξουμε.

Πόσα στερεότυπα δεν κατέρρευσαν αυτούς τους μήνες; Ο Έλληνας, που κάποιοι έλεγαν ότι σκέφτεται ατομικά, έγινε συνειδητό μέρος μιας συλλογικής προσπάθειας. Και το κράτος, που συχνά προκαλούσε εύλογα παράπονα, όταν χρειάστηκε έγινε ασπίδα προστασίας μας. Δεν λειτούργησε απλά, αλλά εκσυγχρονίστηκε και έγινε πιο αποτελεσματικό.

Τη θέση της παλιάς καχυποψίας πήρε η εμπιστοσύνη. Πιστέψαμε ο ένας τον άλλον. Και όλοι μαζί πιστέψαμε στην Πολιτεία.

Είμαι σίγουρος ότι αυτές οι παρακαταθήκες δεν θα γίνουν κάστρα στην άμμο που θα σβήσει το καλοκαιρινό κύμα. Αλλά αυτό εξαρτάται από όλους μας.

Ξέρω ότι σε πολλούς από εσάς συνυπάρχει η ελπίδα και ο φόβος. Ας κρατήσουμε τα θετικά συναισθήματα ως πολεμοφόδια για τη μάχη που έρχεται.

Προσωπικά, νιώθω πιο δυνατός, έχοντας αντιμετωπίσει σε λίγους μήνες -και σχεδόν παράλληλα- την πρόκληση της οικονομίας, την καταιγίδα του μεταναστευτικού και την απειλή μίας παγκόσμιας πανδημίας.

Όλα ήταν δύσκολα. Πήγαμε όμως καλά. Γι’ αυτό και αισιοδοξώ για την επόμενη μέρα. Γιατί ο στόχος μου παραμένει ένας: Η Ελλάδα να διατηρεί το δικαίωμά της να αλλάζει και να γίνεται όλο και καλύτερη!

Στην αρχή της γέφυρας που έχουμε να διασχίσουμε, λοιπόν, σας ζητώ να κάνουμε το φετινό καλοκαίρι επίλογο της κρίσης και πρόλογο της αναγέννησης. Με αναπτερωμένη την υπερηφάνεια και την πίστη στις δυνάμεις μας. Κι όπως πάντα, με πυξίδα τον ρεαλισμό και με χάρτη μας το μελετημένο σχέδιο».

πηγή: protothema


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣΧΟΛΙΑ
yellowandblack - 21/5/2020 21:34

Καθε μερα σχεδον διαγγελμα! Ανευ περιεχομενου, ανευ σημασιας, ανευ ουσιας! Ποσο κουραστικος & επικινδυνος εισαι..Φυγε οσο ειναι καιρος πριν τα διαλυσεις ολα και εσυ & ο συρφετος σου εξαφανιστητε σε off shore αναψυχης.

yellowandblack - 21/5/2020 21:12

Καθε μερα σχεδον διαγγελμα! Ανευ περιεχομενου, ανευ σημασιας, ανευ ουσιας! Ποσο κουραστικος & επικινδυνος εισαι..Φυγε οσο ειναι καιρος πριν τα διαλυσεις ολα και εσυ & ο συρφετος σου εξαφανιστητε σε off shore αναψυχης.

zamanfur21 - 21/5/2020 08:47

Μητσοτακης... ο μεγαλυτερος παπάντζας πρωθυπουργός που εχει περασει... νομιζει οτι χωρα ειναι ΑΕ...Μαρκετινγκ και Ντορα κυβερνουν την χωρα... ευτυχως τιποτα δεν μένει κρυφο και ολα θα βγουν στη φορα καποια στιγμη, οσο μαρκετινγκ και σαπιοκάναλα και να πληρωσεις... Οσον αφορα τα 38 δις του Συριζα μη σε γελαει κανενας αδερφε 2121ΑΕΚ.Ειναι σαν να σου χουν δωσει μια πιστοτικη καρτα απο τον ΑSM και νου λενε, καθε φορα που θα τραβας λεφτα απο εκει θα πρεπει να περνεις μνυμονιακα μετρα!! Τσιπρας... Συνέχεια ο ψεφτοαριστερος.. Ο εκανα το Οχι - Ναι... Δυστυχως η χωρα δεν κυβερναται πλεον απο Ελληνες αλλα απο τραπεζίτες γερμανο-ολλανδους σακατιδες και πρωιν χυπππησες.... Παλι καλα που υπαρχει και η ΑΕΚΑΡΑ που δινει και θα δωσει πολυ χαρα στον κοσμο. Τιγρη σ ευχαριστω μεσα απο τα βαθυ της καρδιας μου για οτι εχεις κανει για την καψουρα μου..ΜΟΝΟ ΑΕΚ

demetrios21 - 21/5/2020 17:13

Αν και είναι νωρίς να κρίνουμε πόσο παπάντζας είναι ο Μητσοτάκης, σε μια χώρα που έχουν περάσει Αντρέας, Κωστάκης Καραμανλής και Τσίπρας (για να καλύψουμε και το πολιτικό φάσμα), χλωμό το βλέπω να μας βγει "ο πιο παπαντζας".

2121AEK - 21/5/2020 17:31

φίλε μου δεν ξέρω τι έζησες αλλά ηγέτες επιπέδου Ανδρέα και Καραμανλή (γέρου) θα κάνει εκατοντάδες χρόνια να ξαναβρεί η Ελλάδα....

magnan_md - 21/5/2020 12:07

Είσαι ότι λέει το όνομα σου φίλε μου. Κάποιες φορές αναρωτιέμαι τι θα λέγαμε τώρα αν το όχι παρέμενε όχι και δεν γινόταν ναι, με συνέπεια εκτός ΕΕ. Ξέρεις δεν υπάρχουν δεντρολεφτα. Πρέπει να παραγεις για να έχεις. Δυστυχώς στην αριστερά αδυνατούν να το καταλάβουν αυτό αρκετοί. Ζουν στον κόσμο τους και σε ουτοπία. Ευτυχώς που ο Αλέξης το γύρισε στο ναι. Επίσης σε πειράζει και φαίνεται ένας πρωθυπουργός πιο υπεύθυνος από τον προηγούμενο. Και όσο για μάρκετινγκ και μίντια κτλ ναι... Συνέχεια ισχύει, αλλά τουλάχιστον έχουμε δείγμα γραφής απ' την πρώτη φάση της πανδημίας. Ο,τι και να λες το κράτος βοήθησε. Σίγουρα τα χειρότερα για την οικονομία έρχονται (τεράστια κρίση), αλλά αυτό θα γινόταν ανεξάρτητα από τη στρατηγική που θα ακολουθούσαμε. Είναι παγκόσμια πανδημία και κρίση. Ακόμα και κρατη όπως η Σουηδία με ανοσία αγέλης αλλά και η Σαουδική Αραβία λόγω πτώσης πετρελαίου, θα έχουν τεράστια ύφεση. Τουλάχιστον με το lockdown είμαστε υγιείς και μπορούμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Τώρα αν εσύ βλέπεις τον Μητσοτάκη παπαντζα , βάλε στο μυαλό σου την περίπτωση Τσίπρα Πολακη...

2121AEK - 20/5/2020 20:32

Από τα 38 δις που του παρέδωσε ο Τσίπρας στα ταμεία.... Και ΔΕΝ είμαι ΣΥΡΙΖΑ έτσι;;;; Για να μην τρέξουν κάποιοι να τα χωσουν...αλλά αυτή είναι Η ΑΛΗΘΕΙΑ....

SoloAek21 - 21/5/2020 00:52

Αδερφε 2121AEK δεν καταλαβες καλα αυτα του Τσιπρα εχουνε κανει φτερα εδω και μηνες αυτα θα τα φορτωθουμε εμεις

2121AEK - 21/5/2020 17:32

Καθόλου φτερά δεν έχουν κάνει φίλε μου....

Πάνω από 30 δις είναι στα ταμεία και περιμένουν τον Κουλη να τα ξεπετάξει...

Constantinoupoli86 - 21/5/2020 14:42

Ούτως ει άλλως τα χρέη εμείς τα φορτωνόμαστε. Τώρα, είτε τα βρήκε έτοιμα ο Μητσοτάκης και τα έδωσε (αναγκαστικά και πάρα πολύ επιλεκτικά, εγώ δεν πήρα ούτε μισό ευρώ από τα "επιδόματα" ενώ επί Σαμαρά είχα πάρει) είτε τα δανείστηκε από αλλού λίγο με νοιάζει. Εγώ αυτό που είδα είναι ότι ενδιαφέρονται κυρίως να μην ζημιωθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις στον τουρισμό και κάποιες μεσαίες. Τα κανάλια όλο εκπροσώπους από τον κλάδο του Τουρισμού βγάζουν, και δώστε μας αυτά και δώστε μας εκείνα, δεν... Συνέχεια υπάρχουν άλλες επαγγελματικές κατηγορίες.

Sniper21 - 20/5/2020 20:49

Δεν είναι κακό να είσαι ΣΥΡΙΖΑ φίλε, κακό είναι να αναπαράγεις παραμύθια του ΣΥΡΙΖΑ (ενώ υποτίθεται δεν είσαι)....

2121AEK - 20/5/2020 23:54

Φιλαρακο μου ΔΕΝ ειμαι και δεν εχω κανενα προβλημα να το λεω...οπως ΔΕΝ ειμαι και ΝΔ....

Απλα ΤΟΝΙΣΑ αυτο που παραδεχτηκε μονος του ο ιδιος ο Κουλης οταν ανεφερε τα 38 δις που βρηκε στα ταμεια....απο ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ....

Αυτος το παραδεχτηκε....εγω σε πειραξε που το ανεφερα;;;;

Δεν ειναι κακο να λεμε και καμμια αληθεια που και που....και πραγματικα χεστ@@@@κα για τα κομματα....... Συνέχεια
Σε λιγο που θα γινει χαμος απο το θεμα της οικονομιας να δουμε τι θα λες...και ΞΕΡΩ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ τι σου λεω.....

Sniper21 - 21/5/2020 01:05

Μιας λοιπόν και ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ και ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ούτε ΝΔ ούτε ΣΥΡΙΖΑ, για εξήγησε και σε εμάς τους αδαείς πόσο μεγάλη "χάρη" πρέπει να "χρωστάμε" στον ηγέτη σου που φορολόγησε και το σουσάμι στα κουλούρια 4,5 χρόνια (εξ ου και τα 20 δις) ή που περίσσεψαν 15,5 δις από το μνημόνιο του στον ESM (έφτιαξε το υπερταμειο βέβαια αλλά δεν τρέχει τίποτα)....αυτά τα 38 δις είναι λεφτά που μας έκλεψε μέσω διπλής και τριπλής φορολογίας ή μας φεσωσε ο ηγέτης σου όταν χορεύατε στο Σύνταγμα...άσε τα παραμύθια... Συνέχεια λοιπόν.

2121AEK - 21/5/2020 17:28

Τελικά έχεις πρόβλημα επικοινωνίας φίλε μου....

Στο ΞΑΝΑλεω μπας και το εμπεδώσεις....

ΔΕΝ είμαι ΣΥΡΙΖΑ ούτε θα γίνω ποτέ....αλλά ούτε ΝΔ....

Κι αντί να θες να βλέπεις το Δένδρο (εμένα) προσπάθησε να δεις το δάσος (οικονομία σε λίγους μήνες)....... Συνέχεια
Κάτσε και λέγε ότι θες...δεν μ απασχολεί....

Όσον αφορά το τι ξέρω.....ΕΓΩ ακούω καθημερινά πολίτες να κλαίνε και να παρακαλάνε για νέες ρυθμίσεις για να μην χάσουν τα σπίτια τους...εσυ ΟΧΙ...κι επίσης εγώ ακούω κάθε φορά το ΟΧΙ των υπουργών για το αίτημα αυτό....όποτε άσε με να ξέρω κατι παραπάνω....

098328 - 21/5/2020 00:48

Η ύπαρξη αυτού του μαξιλαριού έχει επιβεβαιωθεί και από την σημερινή κυβέρνηση.Αρα δεν ήταν και τόσο παραμύθι.

speri2007 - 21/5/2020 00:00

Και ποιο είναι το παραμύθι φίλε sniper21? Τα 38 δις είναι κοινά αποδεκτό ότι υπήρχαν στα ταμεία όπως επίσης είναι και κοινά αποδεκτό ότι ο Τσίπρας παρέλαβε ταμεία 200.εκ έναντι 37 δις που άφησε. Τώρα εσύ που το είδες το παραμύθι? Μάλλον κακό είναι να αναπαράγεις εσύ την προπαγάνδα του ΣΚΑΪ.

mikeAEKARA - 21/5/2020 00:28

Ανοιξε τα δημοτικα γηπεδα μπασκετ ρε δρακουλα, αφηνεις ανοικτα αεροδρομια, τουριστες παντου, εκκλησιες να κοινωνουν, και δεν αφηνεις να αθληθει ο κοσμος με μπασκετ, ουστ.

SERXIOLIVAYA21 - 21/5/2020 00:05

Πες και το άλλο σχετικά με τα 40 χρονια

ΕΠΟΜΕΝΟ