0 ΣΧΟΛΙΑ

Ισπανία: «Φλερτάρει» με την αυτοδυναμία ο Σάντσεθ

Αφού απέτυχε δύο φορές να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από την ισπανική Βουλή, ο Πέδρο Σάντσεθ και το Σοσιαλιστικό Κόμμα του εμφανίζονται τώρα ενισχυμένοι στην τελευταία δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η δημοσκόπηση για τον μήνα Ιούλιο του Κέντρου Κοινωνιολογικών Σπουδών (CIS) καταγράφει την πρόθεση ψήφου και δίνει στους Σοσιαλιστές ποσοστό 41,3%, αυξημένο σε σύγκριση με το 39,5% τον περασμένο μήνα και πολύ υψηλότερο σε σχέση με το 28,7% που είχε συγκεντρώσει τον Απρίλιο.

Το αποτέλεσμα αυτό θέτει δυνητικά σε πορεία αυτοδυναμίας το Σοσιαλιστικό Κόμμα σε περίπτωση πρόωρων εκλογών. Ο Σάντσεθ έχει διορία έως τα μέσα Σεπτεμβρίου να επιλύσει το πολιτικό αδιέξοδο ή να έρθει αντιμέτωπος με νέες εκλογές τη 10η Νοεμβρίου.

Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν σχεδόν 3000 άνθρωποι και διενεργήθηκε το διάστημα 1ης- 11ης Ιουλίου, πριν από τη διεξαγωγή των δύο ψηφοφοριών στο κοινοβούλιο.

Βάσει της έρευνας, οι Podemos κατέγραψαν άνοδο 0,4% και βρίσκονται στο 13,1%, πίσω από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, που έχει καταλάβει τη δεύτερη θέση με ποσοστό 13,7%, στα ίδια επίπεδα από τον Ιούνιο. Το κεντροδεξιό Ciudadanos κατέγραψε πτώση, στο 12,3% από το 15,8% και το ακροδεξιό Vox βρίσκεται στο 4,6% από 5,1%.

Οι τελευταίες εκλογές στις οποίες το πρώτο κόμμα είχε πάρει αυτοδυναμία ήταν το 2011, όταν οι Συντηρητικοί του Μαριάνο Ραχόι έλαβαν ποσοστό 44,6%.


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ